Analiză NNDKP: Drepturile și obligațiile Proprietarilor / Chiriașilor pe perioada stării de urgență

Casa de Avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) vine în sprijinul antreprenorilor și oamenilor de afaceri cu o privind Drepturile si obligatiile Proprietarilor / Chiriașilor pe perioada stării de urgență.

Se tratează pe larg diferența dintre amânarea și/sau suspendarea obligațiilor de plată a chiriilor privind imobilele cu destinație de sedii principale și secundare ale persoanelor juridice reglementate de art. X din O.U.G. nr. 29/2020.

Potrivit art.X alin.2 din OUG nr.29/2020, suspendarea obligatiei de plata a chiriei aferente imobilelor cu destinație de sedii principale/secundare poate fi obtinuta de catre Chiriasii persoane juridice, prin invocarea si dovedirea unei situatii de forta majora, sub conditia probarii unei incercari prealabile de echilibrare a contractului prin negociere.

Practica Notificarilor unilaterale de suspendare a obligațiilor de plată transmise de catre Chiriaș in atentia Proprietarului, trebuie sa ia in considerare prezentarea de argumente obiective, care să justifice împiedicarea Chiriașului de a-si executa obligația de plată. O astfel de initiativa ar putea constitui pretextul necesar demararii imediate a unui dialog firesc intre doi parteneri contractuali, deopotriva afectati de urmarile negative ale pandemiei si ale recesiunii economice care o insoteste.

Amanarea de drept a obligației de plată a chiriei  aferente imobilelor cu destinație de sedii principale și secundare ale persoanelor juridice, reglementata de art. X alin. (1) din aceeasi O.U.G. nr. 29/2020 exclusiv in favoarea IMM-urilor, notarilor, avocatilor, executorilor judecatoresti, cabinetelor medicilor de familie si a  stomatologice, federatiilor sportive nationale si cluburilor sportive, nu afecteaza dreptului esențial al Proprietarilor de încasare a sumei constând în contravaloarea folosinței cedate a imobilului închiriat, ci doar intarzie data scadentei respectivei obligatii.

Chiriașii pot beneficia astfel de un beneficiu imediat, de un sprijin in activitatea curenta, dacă fac dovada îndeplinirii cerințelor impuse de cadrul legal special,  respectiv interdictia expresa de a-si desfasura activitatea sau, dupa caz,  intreruperea ei partiala, obtinerea Certificatului de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si, nu in ultimul rand, indeplinirea conditiilor speciale impuse de H.G. 281/2020 (pentru avocati, notari si executori judecatoresti).

Chiriașii pot cumula atât remediul amânării obligației de plată a chiriei privind sediul social/sediile secundare (în măsura în care le este interzisă desfășurarea activității prin punctele de lucru) cât și efectele forței majore (deci suspendarea obligației de plată a chiriei).

 

 

Puteți descărca materialul integral AICI