Consilierii locali oradeni au aprobat inscrierea municipiului Oradea intr-un program de finantare ce vizeaza revitalizarea Cetatii medievale Oradea, printr-un proiect „strategic pentru nord-vestul Romaniei”, in valoare de 10 milioane de euro.
Aplicatia va fi depusa prin Programul Operational Regional – Axa prioritara 5, care urmareste restaurarea si valorificarea patrimoniului cultural, cresterea importantei turismului, extinderea sezonului turistic si cresterea numarului de turisti. Prin acest proiect, Primaria Oradea intentioneaza sa realizeze lucrari de consolidare, conservare, restaurare si refunctionare a corpurilor de cladire, amenajarea cailor de acces pietonal, iluminat decorativ etc.
Potrivit proiectului, vor intra in reabilitare opt corpuri de cladiri in suprafata de 9.000 metri patrati si 13.514 metri patrati suprafete exterioare. Administratia Imobiliara Oradea, care a conceput proiectul, propune mai multe obiective – printre care amenajarea Muzeului Cetatii cu spatii de cercetare, cafenea, precum si o biblioteca si o sala de lectura, un Muzeu al Painii cu spatiu expozitional si spatiu de productie cu trei brutarii, un restaurant cu specific de panificatie si o cafenea. Organizatiile neguvernamentale vor avea un corp separat, cu o sala de conferinta.
Atmosfera medievala va fi recreata prin diverse ateliere mestesugaresti – de prelucrare a metalelor, a sticlei, de tamplarie, de olarit – anticariat, un restaurant cu specific medieval si o „strada a breslelor”. Cladirea M va fi destinata activitatilor culturale: club, cinema, teatru, sali de dans. Corpul P, inca necercetat de arheologi, va avea functiunea de lapidariu. Totodata, proiectul prevede si amenajarea cailor de acces pietonal, amenajarea peisagistica a zonei, iluminatul exterior si decorativ.
Din valoarea totala a proiectului, care se ridica la 10 milioane de euro, 85% sunt fonduri structurale, 2% este contributia municipalitatii oradene, restul de 13% fiind alocat de la bugetul de stat. Proiectul urmeaza sa fie depus la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, pentru aprobarea finantarii. Durata de realizare a investitiei se ridica la 6 ani.