Ministerul Afacerilor Externe se reorganizeaza, potrivit unei hotarari de Guvern adoptate pe 12 mai. Noua organizare a departamentelor, directiilor si serviciilor si fixarea misiunii, tintelor si a criteriilor de performanta ale acestora se va face in raport cu obiectivele politicii externe ale Romaniei.
Masurile luate in acest scop se adopta in conditiile in care printre atributiile MAE se vor regasi sarcini specifice privind pregatirea si participarea Romaniei cu statut de observator activ la Consiliul Uniunii Europene, pregatirea si organizarea expozitiilor mondiale (cu caracter permanent) si organizarea, in 2006, a Reuniunii la nivel inalt a Francofoniei din 2006 (cu caracter ad-hoc), reuniune care va aduce la Bucuresti peste 80 de sefi de stat si de guvern.

O prima categorie de masuri vizeaza aplicarea prevederilor articolului 8 din OUG nr. 17/2005, prin care s-a aprobat ca Ministerul Afacerilor Externe sa preia activitatea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, precum si Centrul