Amplă campanie de plantări de puieţi în Oradea

plantari puieti.jpgPrimăria Oradea derulează, în perioada 8 octombrie-5 noiembrie, cea mai mare campanie de plantări pe care municipalitatea orădeană a organizat-o vreodată, având ca obiectiv final plantarea a peste 3.600 de puieţi de arbori, până în prezent fiind plantaţi 1.536.

Potrivit şefului serviciu tehnic din Primăria Oradea, Mircea Stejărean, cel mai amplu program de plantări al oraşului se realizează majoritar de către voluntarii din municipiul Oradea, din primărie, licee, unităţi ale poliţiei de frontieră, jandarmi, alte instituţii sau organizaţii şi multe persoane fizice, inclusiv din asociaţiile de proprietari.

Din cei 1.536 de puieţi de arbori, o mare parte sunt din speciile frasin şi paltin, dar şi stejar piramidal sau gorun, achiziţionaţi de la Pepiniera orădeană a Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate. Aceştia au fost plantaţi în 15 zone ale oraşului, pe amplasamente situate fie pe marginea bulevardelor, arterelor principale, fie în alte spaţii verzi adecvate, la intersecţii de străzi sau pe malurile Crişului Repede care traversează Oradea.

Municipalitatea a mai identificat şi alte locuri din oraş ce au deficit de arbori, din care cele mai multe sunt de-a lungul şoselei de centură a oraşului. Prin următoarele acţiuni de plantare, se prevede realizarea unei perdele verzi pe marginea şoselei care înconjoară Oradea, care să protejeze împotriva poluării.

Primăria Oradea a mai achiziţionat 610 de puieţi de arbori din specia Acer, plantaţi de o firmă orădeană care a câştigat licitaţia pentru serviciile de udare şi întreţinere a arborilor şi arbuştilor, ce se vor presta pe o perioadă de un an de zile. Asociaţiile de proprietari au primit 1.500 de arbori şi arbuşti, precum şi 2.500 de fire de gard viu, care se vor organiza în perioada campaniei astfel încât să finalizeze acţiunile de înfrumuseţare a spaţiilor verzi dintre blocuri. Campania “Oradea Verde” va însemna, la încheiere, un total de 3.644 de puieţi plantaţi în Oradea.

Cea mai recentă acţiune din această campanie a fost realizată vineri de voluntarii Primăriei municipiului Oradea împreună cu elevi şi profesori de la Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’ şi Colegiul Economic ‘Partenie Cosma’ care au plantat, pe strada Umbrei intersecţie cu strada Ogorului, lângă Cartierul Europa, 230 de frasini şi paltini. Municipalitatea continuă şi în săptămâna 25-29 octombrie acţiunile de plantări. În funcţie de condiţiile meteo, vor fi plantaţi 670 de arbori, în mai multe locaţii. AGERPRES