Amenzi de parcare plătibile cu telefonul mobil, printr-o nouă tehnologie aplicată de Primăria Oradea

Orădenii pot să îşi plătească amenzile de parcare direct de pe telefonul mobil, deoarece Primăria Oradea a implementat o nouă tehnologie prin sistemul de cod de bare QR.

În momentul de faţă, primul pas, pe care l-am pus în practică de o săptămână, este să avem înscris pe notele de constatare pe care le găsesc contravenienţii pătratul acela cu semne, codul QR, pe care îl poate citi orice telefon mobil smart care are o aplicaţie de citire a codului. I se oferă astfel deschiderea directă a paginii de internet a primăriei, în secţiunea de plată online a amenzilor. Persoana nu are decât să completeze datele personale“, a declarat Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea.

Mai mult, a adăugat directorul, pentru a facilita şi mai mult acest lucru şi pentru a elimina erorile, în curând, se va asigura precompletarea unora dintre câmpurile formularelor online cu informaţii criptate în cuprinsul codului.

În prezent, noua tehnologie este pusă în practică pe notele de constatare a contravenţiilor pentru parcarea neregulamentară, afişate sub ştergătorul parbrizului ori pe geamul lateral al autovehiculului. Acest lucru permite utilizatorilor de telefoane mobile inteligente să acceseze direct pagina dedicată plăţilor online de pe site-ul primăriei www.oradea.ro.

Cu ajutorul oricărei aplicaţii pentru citirea codurilor QR, instalată pe dispozitivele mobile inteligente, utilizatorii vor putea accesa rapid şi confortabil, prin browser-ul dedicat paginilor web, platforma dedicată plăţii amenzilor online cu cardul bancar.

Primăria Oradea pregăteşte implementarea sistemului de codificare a informaţiilor pe mai multe documente emise de propria instituţie prin sistemul de cod de bare QR: facturile fiscale, somaţiile de plată, înştiinţările de plată.

Tehnologia va permite preluarea datelor în sistemul informatic prin citirea codurilor de bare, reducerea timpului de operare, creşterea interoperabilităţii datelor şi, nu în ultimul rând, extinderea modalităţilor de plată a impozitelor şi taxelor locale prin terţi parteneri (instituţii bancare, operatori de plăţi etc.).

Pentru implementarea noii tehnologii, în prezent se lucrează la modificarea aplicaţiilor informatice, dotarea ghişeelor cu scanere şi încheierea de parteneriate. AGERPRES