Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang a declarat luni că finalizarea amenajării noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor cu toate expoziţiile, în fosta clădire a Garnizoanei Oradea, reabilitată, timp de peste zece ani, de Consiliul Judeţean, va fi finalizată în 2019.
„Dacă reuşim să finalizăm licitaţiile în această toamnă, în maximum un an şi jumătate vom avea gata tot muzeul. Undeva în 2019 va fi finalizată amenajarea întregului muzeu, cu toate expoziţiile şi toate sălile„, a declarat vicepreşedintele Ioan Mang.
Potrivit acestuia, finalizarea muzeului a fost un obiectiv important al său în primul an la conducerea CJ Bihor. „Eu m-am angajat în campanie ca în mai puţin de un an să finalizăm clădirea muzeului. Şi-am finalizat-o. Asta după ce, din 2010 până în 2016, nimeni nu a pus o cărămidă acolo. Am promis că îl terminăm într-un an, l-am terminat în 11 luni. În luna mai, au fost primele expoziţii. Legat de muzeu, am spus că până la finalul mandatului, întreaga clădire cu toate expoziţiile vor fi finalizate. Le vom finaliza mai repede. S-au găsit surse de finanţare pentru tot ce înseamnă Muzeul Ţării Crişurilor”, a precizat Mang.
Amenajarea curţii interioare şi a gardului, respectiv mobilarea etajului I, lucrări ce mai trebuie efectuate, se vor face cu bani din Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, iar contractul de finanţare va fi semnat cel târziu pe la mijlocul lunii august. „De asemenea, în această toamnă, există premisele să semnăm contractul pentru amenajarea celorlalte etaje de la Muzeu, prin Programul RO-HU”, a mai precizat Ioan Mang.
În primul caz, valoarea contractului se ridică la cinci milioane de euro, iar în ceea ce priveşte banii transfrontalieri, va fi o sumă de aproximativ patru milioane de euro. „În septembrie, vă voi invita la inaugurarea Vivariumului, o zonă din muzeu care estimăm că va fi foarte vizitată. Nu vor fi crocodili, vă asigur”, a anunţat Mang.
Situată în Calea Armatei Române, fosta clădire a Garnizoanei Oradea (parter, subsol, plus patru etaje) oferă muzeului cu cei 14.000 de metri pătraţi suprafaţă utilă, un spaţiu cu 3.000 de mp mai mult decât în Palatul Baroc, vechiul sediu pe care muzeul a trebuit să-l părăsească după retrocedarea palatului către Biserica romano-catolică. CJ Bihor plăteşte din 2011 Episcopiei romano-catolice o chirie lunară de 14.925 de euro pentru muzeu.
Lucrările de reabilitare a clădirii de patrimoniu s-au derulat de mai bine de zece ani, fiind întrerupte în 2010, la stadiul de 83% efectuate, în valoare de aproape 60 de milioane de lei, pe fondul neînţelegerilor cu firma constructoare Selina. AGERPRES