Ambasadorul Regatului Belgiei, în România, Philippe Beke, a efectuat, vineri, o vizită în municipiul Mangalia şi în staţiunile din sudul litoralului românesc, la invitaţia primarului Cristian Radu, evenimentul având loc ca urmare a unei invitaţii speciale transmisă tuturor ambasadelor, reprezentanţelor şi misiunilor străine din România, în scopul atragerii de investitori din ţările pe care acestea le reprezintă.
“Ambasadorul Philippe Beke, este primul şef al unei misiuni diplomatice care a răspuns invitaţiei şi îi mulţumesc pentru demersul întreprins pentru a descoperii Mangalia, mai ales că se află pentru prima dată pe litoralul românesc al Mării Negre”, a precizat Cristian Radu.

Potrivit edilului, discuţiile oficiale au avut ca temă principală prezentarea municipiului, atât prin prisma trecutului istoric – o componentă esenţială ce trebuie valorificată pentru dezvoltarea turismului, cât şi a oportunităţilor locale de investiţii. “Noi am subliniat importanţa atragerii de investiţii pentru dezvoltarea economică locală, menţionând că, dacă după anii ’70, când au fost construite şi date în folosinţă staţiunile turistice aflate pe teritoriul administrativ al municipiului, acestea au intrat în circuitul turistic naţional şi internaţional pe când despre litoralul bulgăresc nu se ştia încă nimic. Acum lucrurile nu mai stau aşa. Suntem în anul 2013 şi ne aflăm, din păcate, la început de drum pe planul promovării dar şi al revitalizării circuitelor serviciilor şi infrastucturii turistice. Toate hotelurile şi structurile de servicii din Mangalia şi staţiuni sunt private, iar sezonul estival ţine două-trei luni. Ca municipalitate, încercăm să atragem turişti prin crearea de evenimente, spectacole, şi ne dorim să transformăm Mangalia într-o staţiune balneară permanentă, de interes internaţional, prin exploatarea resurselor naturale, a izvoarele termale, nămolului sapropelic, aerosolilor marini”, a spus primarul.

El a adăugat că există un parc industrial “insuficient exploatat, dar cu mare potenţial economic, un port comercial şi altul turistic, unul dintre cele mai bine amenajate de la Marea Neagră”. “Avem personal calificat dar, în acelaşi timp, un necesar de 2000-3000 de locuri de muncă. Sperăm ca prin investiţii străine să acoperim acest deficit, într-un viitor cât mai apropiat. Din partea noastră, a administraţiei, există toată deschiderea”, a conchis Cristian Radu.

Ambasadorul Regatului Belgiei a vizitat staţiunile turistice şi a ţinut în mod special să viziteze Muzeul de Arheologie Callatis şi situl oraşului antic, din cadrul complexului turistic „President”. Un ultim popas, pe parcursul vizitei, a fost la Moscheea Esmahan Sultan, oaspetele belgian fiind surprins de vechimea şi originalitatea construcţiei, faţă de alte geamii dobrogene. AGERPRES