Ambasadorul Franţei a recomandat autorităţilor vâlcene să aibă un interlocutor pentru a intermedia parteneriate economice româno-franceze

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin a sugerat, joi, autorităţilor judeţului Vâlcea să aibă un interlocutor cunoscător al domeniului economic pentru a intermedia parteneriate cu firme franceze.

“În ciuda crizei, avem în fiecare zi firme franceze care sunt interesate de România. În acest sens sunt nişte întrebări, cereri şi oferte din partea acestora pentru autorităţile locale. Sfatul meu pentru preşedintele CJ Vâlcea este să-mi indicaţi un interlocutor care să fie ca un fel de ghişeu unic, o poartă de intrare, pentru că în momentul în care cineva vrea să investească aici are nevoie de o persoană care să-i ofere aceste informaţii şi să-l ajute să depăşească problemele de birocraţie. Ideal ar fi ca acest interlocutor să fie cunoscător al probleme economice”.

“În prezent sunt 3000 de firme franceze în România care reprezintă toate sectoarele economice. Sectorul energetic şi cel agricol sunt cele două în care România şi Franţa au multe în comun. Mesajul meu către autorităţile vâlcene este că în momentul de faţă mă interesează dezvoltarea competenţelor în domeniul economic. Este de fapt primul subiect pe agenda conferinţei pe tema descentralizării care va avea loc la Constanţa între 13-14 iunie, unde autorităţile din Vâlcea sunt invitate”, a declarat Philippe Gustin.

Conferinţa de la Constanţa este un prilej pentru comunităţile din judeţul Vâlcea de a găsi un partener economic francez, a adăugat ambasadorul Franţei. “Noi putem facilita acest aspect de a găsi pentru Vâlcea un judeţ din Franţa care să aibă o componentă industrială importantă, agro-turistică şi agricolă şi cu un patrimoniu cultural foarte importantă”, a arătat diplomatul francez.

Philippe Gustin a vorbit şi despre parteneriatele culturale franco-române. “Aici în Vâlcea ştiu că sunt proiecte culturale care vizează dezvoltarea limbii franceze. În România sunt institute româno-franceze, sunt numeroase asociaţii româno-franceze. La Vâlcea m-am gândit la un proiect în particular care vizează cinematografia şi cu posibilitatea de a difuza aici filme franceze. Voi vizita Horezu, unde am stat la baza parteneriatului ceramicii. Am fost subprefect în Franţa într-un judeţ unde există un mic orăşel care este capitala naţională a ceramicii franceze”, a mai spus ambasadorul Franţei.

Philippe Gustin a sosit într-o vizită oficială la Râmnicu Vâlcea unde s-a întâlnit cu prefectul şi preşedintele Consiliul Judeţean. AGERPRES