Consilierii locali din municipiul Arad au aprobat extinderea programului prin care în oraş sunt amenajate „insule ecologice”, urmând ca alte 98 să fie amenajate în cartiere, cu un buget suplimentar de peste opt milioane de lei, astfel că vor exista 340 astfel de locuri pentru colectarea inteligentă a deşeurilor.
Convocaţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat proiectul „Insule ecologice digitalizate – Etapa a II-a”, care va fi finanţat tot prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul se ridică la valoarea de 8.031.969 lei (TVA inclus).
Vor fi amenajate alte 98 de insule ecologice supraterane care vor avea câte cinci containere, fiecare pentru un anumit tip de deşeuri (biodegradabile, reziduale, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton). Fiecare astfel de amenajare va deservi minimum 200 de apartamente, se arată în proiectul aprobat de consilieri.
Prima etapă a programului finanţat prin PNRR a început în luna februarie, când s-a semnat contractul de finanţare în sumă de 2,4 milioane de euro pentru 200 de insule ecologice. De asemenea, 42 de insule ecologice au fost amenajate în cursul anului trecut în cartierele Alfa şi Confecţii, printr-un proiect pilot finanţat din bugetul local.
„Din bugetul local au fost amenajate 42 de insule ecologice. La acestea se vor adăuga cele 200 pentru care am obţinut deja finanţare prin PNRR, iar acum am aprobat amenajarea a încă 98 de astfel de insule ecologice. Vorbim despre 340 de locaţii certe identificate în municipiu. Funcţie de necesităţi şi dacă reuşim să respectăm toate prevederile legale în ceea ce priveşte amplasarea lor, vom mai suplimenta acest număr”, a declarat primarul din Arad, Călin Bibarţ, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal.
În prezent, majoritatea locurilor în care populaţia aruncă deşeurile nu asigură colectarea selectivă corespunzătoare şi nu oferă posibilitatea de a restricţiona accesul altor persoane decât cele arondate la platformele respective şi nici posibilitatea aplicării principiului „Plăteşte pentru cât arunci”.
„Pentru a atinge ţintele anuale privind colectarea selectivă şi a răspunde exigenţelor actuale în privinţa managementului integrat al deşeurilor, este necesară modernizarea sistemului de colectare, prin utilizarea noilor tehnologii”, se arată în proiectul adoptat.
Platformele inteligente vor fi accesibile pe baza unor carduri primite de locuitorii cartierelor, iar sistemul va putea stabili ce cantitate aruncă fiecare utilizator, pentru a fi taxat în funcţie de cantitatea de deşeuri pe care o produce.
Insulele vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, vor avea modul GSM şi sisteme de transmitere a datelor de la distanţă, dar şi interfaţă de facturare. AGERPRES