Primăria Braşov îşi propune, pentru anul în curs, cheltuieli şi investiţii totale de 1,4 miliarde de lei, în creştere faţă de anul trecut, când acestea s-au cifrat la 1,2 miliarde de lei, conform proiectului de buget prezentat de primarul Allen Coliban.
Potrivit acestuia, şi veniturile estimate pentru anul acesta sunt mai mari decât cele din 2022, fără subvenţiile guvernamentale ridicându-se la 1,29 miliarde, faţă de 1,065 anul trecut.
„Este un buget construit pe dezvoltarea oraşului, cu creşteri semnificative în zona de investiţii. Tot efortul de echilibrare a fost făcut în aşa fel încât să avem suficiente fonduri pentru investiţii într-un context în care, pe de o parte trebuie să închidem multe din proiectele (europene-n.r.) finanţate pe ciclul 2014-2020, pe de alta, vine valul prin PNRR, proiecte aprobate sau în curs de aprobare. (…) Uitându-ne la numărul şi la valoarea acestor proiecte europene, putem spune că Braşovul intră în faza cea mai accelerată de dezvoltare şi o mare parte din această dezvoltare o bazăm pe fonduri nerambursabile”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Allen Coliban.
Conform acestuia, o parte însemnată din investiţii va fi realizată şi în acest an pe fonduri europene, printre proiectele care vor demara sau vor intra în acest an în execuţie numărându-se şi realizarea saniei de vară la Poiana Braşov şi a iluminatului a două pârtii de schi, noul spital clinic de pneumoftiziologie şi boli infecţioase sau construirea a două creşe.
Potrivit primarului braşovean, din cele 59 de proiecte în derulare, aflate în diferite stadii de implementare, două treimi au fost depuse în ultimii doi ani. În noul buget, valoarea proiectelor în derulare, pentru care municipalitatea braşoveană asigură confinanţări, se ridică la 467,2 milioane de lei.
În ce priveşte noi proiecte majore, pentru care Primăria Braşov a depus cereri de finanţare şi aşteaptă răspuns, printre acestea se numără amenajarea parcului de pe Cetăţuie şi Spitalul Regional.
„Vreau să fac câteva clarificări: motivul pentru care l-am depus pentru finanţare prin PNRR (proiectul spitalului regional -n.r.) este că exista în lista scurtă şi aveam Studiul de Fezabilitate finalizat. Chiar dacă, din punct de vedere al bugetului, nu era eligibil, în discuţiile pe care le-am avut cu MS, acesta ne-a recomandat să-l depunem pentru că în acest fel rămâne pe lista de proiecte prioritare a ministerului şi, în acest fel, poate fi luat în considerare pentru finanţare prin Programul Operaţional Sănătate, rămânând şi opţiunea de finanţare prin parteneriatul public-privat”, a explicat primarul braşovean.
Spre deosebire de alţi ani, în proiectul de buget pe 2023, capitolul cultură şi recreere are o alocare semnificativă – 207,5 milioane de lei fiind pe locul al doilea, după transporturi, care figurează cu o sumă dublă, de 467,2 milioane de lei,
În bugetul pentru cultură sunt incluse atât achiziţia unui sistem de afişaj pentru informare şi promovare – 9 milioane de lei, finanţarea marilor evenimente ale oraşului – Sărbătoarea Junilor, 15 noiembrie şi actualizarea strategiei culturale, cea mai importantă pondere reprezentând-o banii pentru ghidul de finanţare pentru proiectelor operatorilor privaţi din domeniu – 5,5 milioane de lei.
La capitolul strategii, în premieră, anul acesta sunt alocaţi bani şi pentru realizarea unei strategii turistice, necesară pentru funcţionarea OMD-urilor locale care ar urma să fie funcţionalizate tot pe parcursul anului, a menţionat primarul Allen Coliban. AGERPRES