Digitalizarea administraţiei publice la nivelul judeţului Timiş este o prioritate, a afirmat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, menţionând că se pot folosi banii din PNRR în acest scop.

„Dorim să realizăm un parc tehnologic pentru energie alternativă şi să implementăm un sistem smart ghid de folosire a energiei verzi şi de economisire a energiei în toate instituţiile publice din judeţul nostru. Implementarea de sisteme de management energetic şi termeni pe clădiri, aşadar şi reconversia sistemelor clasice la sisteme verzi este una dintre priorităţile noastre. De altfel, digitalizarea administraţiei publice la nivelul judeţului Timiş este o altă prioritate şi aici putem profita de banii din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru a atinge acest deziderat care încă împietează asupra calităţii serviciilor publice furnizate de către administraţiile locale şi centrale din ţara noastră”, a subliniat Alin Nica, la Conferinţa PRIA Urban Innovation & E-Mobility.

Acesta a subliniat că, în prezent, la nivelul consiliului judeţean, se lucrează la Strategia de eficienţă energetică a judeţului care va utiliza toate resorturile de care judeţul dispune pentru a se dezvolta verde şi pentru a creşte sustenabil.

„Ne dorim să dezvoltăm infrastructuri specifice mobilităţii electrice. De asemenea, lucrăm la o strategie prin care să conectăm zona metropolitană printr-o reţea de piste de biciclete, o infrastructură care va conecta cu reţeaua existentă în Timişoara toate comunele periurbane”, a mai spus Alin Nica.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a menţionat că Pactul verde european reprezintă calea către economia durabilă, bazată pe reducerea emisiilor de carbon şi pe utilizarea eficientă a resurselor. Totodată, a subliniat că se are în vedere realizarea unui centru intermodal, la Timiş, care să facă legătura între diferitele tipuri de transport aerian, feroviar şi rutier.

„Cu toate acestea, dat fiind faptul că sectorul transporturilor generează cam un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană, pentru a deveni primul continent fără emisii de carbon până în 2050, eforturi consistente se impun mai ales pentru regândirea întregului sistem. Creşterea capacităţii şi competitivităţii acestui sistem de transport se poate face doar prin soluţii inovative, iar decongestionarea transportului rutier prin optimizarea şi încurajarea celui intermodal. De altfel, şi noi la Timiş avem în vedere realizarea unui centru intermodal care să facă legătura între diferitele tipuri de transport aerian, feroviar şi rutier. De aceea, felul în care vom aborda prevederile Pactului verde european şi vom fructifica totodată oportunităţile aduse de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va defini priorităţile şi proiectele noastre de dezvoltare prin sprijinirea investiţiilor în tehnologii ecologice şi inovative, încurajarea introducerii unor forme de transport privat şi public, mai puţin poluante, mai ieftine şi mai sănătoase şi prin îmbunătăţirea eficientei energetice a clădirilor”, a mai spus Alin Nica. AGERPRES