Aleşii locali şi-ar putea păstra mandatele dacă partidul pe lista căruia au candidat fuzionează

Comisia juridică a Senatului a acordat, pe 19 iunie, raport de admitere propunerii legislative de modificare a Legii statutului aleşilor locali, care stabileşte ca mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de deputaţi PSD şi ALDE, are ca obiect de reglementare modificarea Legii 393/2004, în sensul că pierderea de către alesul local a calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a candidat să nu determine pierderea mandatului de ales local, în situaţia unei fuziuni prin absorbţia partidului politic respectiv.

“Legiuitorul vrea ca să nu existe vreo sancţiune de pierdere a mandatului pentru o persoană care se află într-un partid care ia o decizie de fuziune ce excede voinţei individuale. El devine independent, în sensul că nu a candidat pe lista respectivei fuziuni”, a explicat Şerban Nicolae în cadrul şedinţei Comisiei juridice a Senatului.

Conform unui amendament propus de Şerban Nicolae, care a reformulat textul adoptat de Camera Deputaţilor, “calitatea de primar încetează de drept înainte de expirarea duratei mandatului în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau a organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitori electorali a fost ales, prin excepţie în cazul în care două sau mai multe partide politice fuzionează, iar primarul, ales pe lista unuia dintre aceste partide politice, devine independent”.

În prezent, în Statutul aleşilor locali nu este prevăzută această excepţie în cazul pierderii mandatelor.

Senatul se va exprima prin vot asupra acestei propuneri legislative în calitate de for decizional în următoarea şedinţă de plen. AGERPRES