Aleşii locali orădeni au majorat cu 4,2% impozitul pe clădiri la persoane fizice

bani1.jpgConsilierii locali orădeni au votat marţi, în ultima şedinţă din 2012, noile taxe şi impozite aferente anului 2013, principala modificare fiind majorarea cu 4,2% a impozitului pe clădiri în cazul persoanelor fizice faţă de valorile aplicate în anul 2012.

De asemenea, aleşii locali au introdus mai multe taxe speciale şi au mărit o serie de servicii ale municipalităţii pentru a suplimenta bugetul de venituri.

Potrivit primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, singura majorare a fost indexarea impozitului pe locuinţă ce s-a făcut cu rata inflaţiei. El a explicat că dacă inflaţia este mai mare vor fi indexări mai mari, dacă inflaţia este în scădere vor fi scăderi de impozite. ‘Altfel, există riscul ca tot la trei ani acestea să fie majorate prin Hotărâre de Guvern cu un procent mult mai mare şi să creeze şocuri pentru populaţie”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Indexarea impozitului pe proprietate nu se va aplica în cazul terenurilor şi nici al mijloacelor de transport, nivelul de impozitare al acestora urmând să se menţină nemodificat.

Primarul Bolojan a declarat că la sesizările unor contribuabili potrivit cărora mulţi cetăţeni şi-au declarat suprafeţe intravilane, destul de mari ca suprafaţă, ca fiind terenuri agricole, pentru a plăti mai puţin, Direcţia economică a primăriei a efectuat o reverificare a zonării fiscale pe anumite străzi, unde s-au realizat investiţii de infrastructură şi mai ales în zona de deal a municipiului. Ca urmare, s-a realizat o nouă zonare fiscală în care suprafeţele identificate sunt trecute într-o altă categorie şi impozitate drept terenuri cu construcţii.

La fel, impozitele pe imobilele aparţinând persoanelor juridice vor rămâne şi în 2013 la nivelul din acest an, la 1% din valoarea clădirii actualizată în ultimii trei ani. În schimb, pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani, anteriori anului fiscal 2013, nivelul de impozitare va fi de 20% din valoare, iar pentru clădirile nereevaluate în ultimii cinci ani cota de impozitare va fi de 40%.

Pentru creşterea veniturilor la buget, Consiliul Local a introdus mai multe taxe locale noi sau au crescut cele oferite de aparatul administrativ. Astfel, taxa pentru emiterea avizului Comisiei consultative pentru probleme de circulaţie va fi de 50 lei în cazul persoanelor fizice şi 100 lei în cazul persoanelor juridice, avizul Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului va costa 20 lei, iar furnizarea de informaţii către bănci şi executori judecătoreşti despre bunurile contribuabililor se va taxa cu 20 lei pe informaţie sau cu 2.000 lei sub formă de abonament semestrial. Aleşii locali au aprobat noi taxe pentru serviciul de ecarisaj, taxa de adopţie la distanţă a câinilor, la 60 de lei pe lună, pentru un câine, operaţia de sterilizare va costa 80 de lei.

S-au mărit taxele pentru intrarea la Ştrandurile Ioşia şi Municipal, între 11% şi 25%, adulţii vor plăti 10 lei, faţă de 9 lei cât a fost în acest an, în timp ce elevii şi studenţii vor achita 5 lei. Din 1 ianuarie 2013, va creşte cu 14% taxa de divorţ pe cale administrativă, de la 350 lei, la 400 lei. Au fost modificate şi tarifele la închirierea celor două săli de la Primăria Oradea: pentru sala festivă se va percepe o taxă de 500 lei/zi, în timp ce pentru sala mică, 250 lei/zi. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe mai mari de 751 mp s-a majorat cu 17%. De asemenea, a crescut de la 50 de lei la 60 de lei taxa pentru desfăşurarea unei activităţi economice. În cazul discotecilor, taxa s-a dublat 100%. Cea mai semnificativă creştere va afecta activitatea de comercializare a florilor, majorarea taxei fiind de 150%.AGERPRES