Alesii locali nu isi vor pierde mandatul daca sunt exclusi dintr-un partid, a convenit Comisia de administratie publica din Camera Deputatilor, care a analizat cererea de reexaminare formulata de seful statului la proiectul de modificare a Legii privind statutul alesilor locali.
O declaratie in acest sens a fost facuta de deputatul PNL Dan Motreanu, care a mentionat ca a fost eliminata din textul legislativ prevederea potrivit careia consilierii care erau exclusi din partid isi pierdeau mandatul. Astfel, a ramas ca pierderea mandatului sa intervina doar in cazul demisiei din partid.

Motreanu, sustinatorul acestei propuneri, ca si democratul Ioan Oltean, a precizat ca unul dintre motivele pentru care s-a renuntat la prevederea referitoare la pierderea mandatului alesilor locali in cazul excluderii din partid este faptul ca nu s-au identificat masuri care sa impiedice eventuale abuzuri impotriva acestora. Un alt motiv ar fi faptul ca exista o legiferare diferita pentru primari fata de consilieri, pentru primii fiind prevazuta pierderea mandatului in caz de demisie, iar pentru cei din urma, atat in caz de demisie, cat si de excludere din partid.

De asemenea, potrivit lui Motreanu, Comisia a convenit ca, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii, alesii locali sunt obligati sa-si declare apartenenta politica, prin declaratie scrisa pe propria raspundere. El a mentionat ca, in cazul in care un ales local nu depune declaratia in acest interval de timp, se considera a fi membru al partidului pe listele caruia a fost ales. (Un material de Liliana CAZACU)