Comisia juridică şi cea pentru administraţie ale Camerei Deputaţilor au întocmit marţi un raport pe cererea de reexaminare a Curţii Constituţionale pe ordonanţa de urgenţă 55/2014 şi au propus adoptarea unui proiect de lege care să respingă ordonanţa. Cele două comisii au decis cu 19 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi trei abţineri să elaboreze un proiect de lege pentru respingerea ordonanţei 55, cea cere permitea aleşilor locali să plece de la un partid la altul, ordonanţă care a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională.

Comisiile au respins două amendamente formulate de PNL care prevedeau ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni care şi-au schimbat partidul în baza ordonanţei 55 să îşi piardă mandatele în momentul în care legea de respingere a ordonanţei va fi publicată în Monitorul Oficial. Un alt amendament respins de Comisia juridică prevedea că schimbarea partidului de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 constituie abuz în serviciu.

Secretarul Comisiei juridice, deputatul PNL Gabriel Andronache, a declarat în cadrul dezbaterilor că această decizie nu este în acord cu cerinţele Curţii Constituţionale. „Considerăm o modalitate nefericită cea în care consideraţi dumneavoastră, majoritatea parlamentară, să reglementaţi această situaţie şi credem că nu reprezintă punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Pe cale de consecinţă, în măsura în care formula pe care o veţi adopta nu corespunde deciziei Curţii, ne rezervăm dreptul de a ataca din nou la Curte ceea ce veţi reglementa dumneavoastră”, a spus Andronache.

Membrii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei pentru administraţie au respins de asemenea un amendament prin care se interzice Guvernului de a emite ordonanţe „ale căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile Curţii Constituţionale”. Raportul comun al celor două comisii urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi vot. AGERPRES