Alegerile uninominale au lasat orasul Faget fara conducerea Primariei, dupa ce edilul-sef al urbei, Dorel Covaci, a fost ales deputat in colegiul 9, iar functia de viceprimar este vacanta, deoarece consilierii locali nu s-au decis pe cine sa puna in acest post, dupa scrutinul din iunie.

Criza administrativa de la Faget este unica in tara, deoarece Consiliul Local a functionat fara viceprimar, in acest rastimp. Forul legislativ local nu a fost dizolvat, normele prevazand ca acesta poate fi dizolvat doar daca la trei sedinte consecutive nu se prezinta jumatate plus unu din numarul de consilieri sau daca, tot timp de trei sedinte, toate hotararile de Consiliu pica.

Criza din Primaria Faget a aparut imediat dupa electoralele din 1 iunie, cand alesii locali nu au reusit sa ajunga la o intelegere in privinta ocuparii functiei de viceprimar, iar postul a ramas neocupat. „Eu cred ca Primaria nu va ramane fara conducere si poate fi facuta o intelegere. Este vorba de o problema majora si atunci va trebui sa dam dovada de maturitate si alegerea unui viceprimar poate fi rezolvata in urma unei sedinte extraordinare. Oricum este o noutate legislativa, insa cred ca oricum ar fi, s-ar alege un viceprimar”, a spus Dorel Covaci, care a fost primar al Fagetului, neintrerupt, din 1990. Acum, dupa ce Covaci va depune juramantul in Parlamentul Romaniei, singura solutie ramane organizarea de noi alegeri la Faget. Pana la acel moment, prefectul poate decide numirea directa a unui viceprimar din randul consilierilor.

Toata vara, pentru ocuparea celei de-a doua functii in executivul Primariei s-au confruntat trei dascali: Ioan Muresan (PSD), Titus Dobanda (PNL) si Simion Avram (PD-L). La localele din Faget, PSD a obtinut 7 posturi de consilieri si, pentru prima oara dupa 1990, nu si-a mai putut impune viceprimarul. Alaturi de cei 7 social-democrati au mai fost alesi 6 consilieri PD-L si 2 PNL.