Alegerea viceprimarilor din Focsani a fost amanata

Sedinta din aceasta saptamana de la Consiliul Local Focsani in care trebuia sa se discute alegerea viceprimarilor municipiului a fost considerata nelegala dupa ce consilierii PNL si PD-L au respins ordinea de zi.

Greseala a fost facuta de presedintele de sedinta, democrat liberalul Adrian Colin, care nu a stiut ca, initial, trebuia sa supuna votului consilierilor prezenti doar introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotarare suplimentar referitor la alegerea viceprimarilor municipiului.

Eroarea a fost speculata de consilierii social democrati, care au parasit sala dupa ce prefectul Raluca Dan a explicat ca sedinta trebuie suspendata pentru ca nu exista nicio ordine de zi aprobata de majoritatea alesilor locali. Suspendarea sedintei a avut loc dupa o ora de discutii referitoare la oportunitatea si urgenta discutarii unui proiect privind alegerea viceprimarilor pentru Focsani.

Prefectul Raluca Dan a explicat ca, din punctul sau de vedere, introducerea pe ordinea de zi a unui proiect suplimentar cu un asemenea subiect nu este o urgenta si nu va acorda aviz de legalitate. In plus, prefectul a dat exemplul unei situatii similare petrecute in 2006 la Consiliul Judetean Vrancea, unde judecatorii de la Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Cluj au declarat nelegala suplimentarea ordinii de zi cu proiecte de hotarare care nu erau urgente si erau doar motivate politic.

Organizatiile PSD si PD-L Vrancea se afla intr-un conflict pe tema desemnarii viceprimarilor municipiului Focsani, dupa ce consilierii locali din PD-L si PNL au initiat, saptamana trecuta, un proiect de hotarare pentru desemnarea viceprimarilor municipiului la urmatoarea sedinta ordinara a legislativului local.

Alesii locali din PD-L si PNL, grupati in cadrul “Aliantei pentru Focsani” sunt majoritari in Consiliul Local Focsani, cu 11 mandate, fata de zece ale PSD. Proiectul de hotarare privind alegerea celor doi viceprimari ai municipiului a fost discutat, saptamana trecuta, in Comisia administrativa, juridica, anticoruptie si integrare europeana din cadrul Consiliului Local, ocazie cu care alesii locali social democrati au acuzat introducerea fortata pe ordinea de zi a proiectului de hotarare, precum si organizarea sedintei la o alta ora decat cea stabilita.

Initiativa alegerii viceprimarilor pentru Focsani are loc dupa ce Curtea de Apel Galati a decis ca hotararea de Consiliu Local privind alegerea viceprimarilor municipiului Focsani, adoptata la mijlocul anului trecut, este nelegala, deoarece s-au folosi carioci de culori diferite la vot. Atunci, Alin Trasculescu (PD-L) si Romeo Paul Postelnicu (PNL) au fost alesi viceprimari in urma votului exercitat de colegii lor de partid. Instanta a considerat ca folosirea cariocilor de culori diferite a incalcat secretul votului si a dispus anularea hotararii de Consiliu Local.