Romanii din 1.474 de circumscriptii electorale din intreaga tara sunt chemati, din nou, la urne, pe 15 iunie, pentru a-si alege primarii acolo unde niciunul din candidatii inscrisi in cursa electorala nu a obtinut jumatate plus unu din voturile alegatorilor.
Dupa un prim tur de scrutin in care doar jumatate dintre cetatenii cu drept de vot s-au
prezentat la urne, au fost castigate 1.707 functii de primari, din cele 3.183 de localitati din tara. Un al doilea tur de scrutin va fi organizat in 183 de orase si municipii, cele mai multe din judetele Constanta, Valcea si Prahova, cate noua in fiecare dintre acestea. In judetul Giurgiu, intr-un singur oras nu a fost ales primarul din primul tur.

Cele mai multe localitati in care alegatorii vor fi chemati la urne duminica sunt in judetul Prahova, in 61 de circumscriptii locale organizandu-se noi alegeri. Cu aceasta ocazie, se vor desemna, prin vot, primarul municipiului Ploiesti, dar si cei care in urmatorii patru ani vor conduce destinele locuitorilor din Campina, Azuga, Baicoi, Breaza si Valenii de Munte.

Si in Dolj, Bacau, Bihor si Suceava vor avea loc alegeri, in fiecare dintre aceste judete al doilea scrutin desfasurandu-se in peste 50 de circumscriptii. Vor fi alesi primari pe 15 iunie si in 49 de localitati clujene, in 48 de orase sau comune din Olt si Botosani, in 47 din Valcea si in 45 din Gorj. Vasluienii si teleormanenii din 44 de localitati vor iesi
din nou la vot, ca si locuitorii din Mehedinti, printre cele 42 de circumscriptii in care vor avea loc alegeri numarandu-se si Drobeta-Turnu Severin si Orsova.

Si la Caras Severin alegatorii din 41 de localitati vor fi chemati la urne pentru a-si alege primarii, in orasele Resita, Baile Herculane, Oravita si Otelu Rosu fiind organizat al doilea tur de scrutin. Alte judete in care procesul electoral se va repeta sunt Timis si Maramures (cate 39 de circumscriptii), Mures si Buzau (38 de localitati), Salaj si Galati (37), Alba (35), Satu Mare si Arges (34), Arad (32), Constanta (31), precum si Neamt, Dambovita si Vrancea (30).

La Giurgiu, alegerile se vor desfasura in 22 de circumscriptii, in Hunedoara si in Sibiu – in 23 de localitati, in Calarasi si Bistrita Nasaud – 25, in Ialomita – 26 si in Tulcea – in 28 de orase si comune. In 29 de localitati brasovene, printre care Fagaras, Sacele si Predeal, se va desfasura un nou scrutin.

Cei mai putini cetateni implicati intr-un nou proces electoral la jumatatea lunii iunie sunt cei din judetele Covasna, unde doar 11 localitati nu si-au desemnat primarul din primul tur, si Ilfov, Harghita si Braila, unde, dupa 15 iunie, alti 16 primari isi vor lua in primire mandatul.

Capitala isi alege primarul general

Bucurestenii urmeaza sa decida duminica cine va administra Capitala pentru urmatorii patru ani – Sorin Oprescu sau Vasile Blaga. Viitorii primari din sectoarele 1, 4, 5 si 6 vor fi desemnati tot in urma votului de duminica, in sectoarele 2 si 3 edilii Neculai Ontanu (PSD) si Liviu Negoita (PD-L) castigand un nou mandat din primul tur de scrutin.

La sectorul 1, lupta se va da intre liberalul Andrei Chiliman si democrat-liberalul Razvan Murgeanu. Primaria sectorului 4 este disputata intre reprezentantul PC, Cristian Popescu-Piedone, si cel al PD-L, Radu Silaghi. La sectorul 5, social-democratul Marian Vanghelie incearca sa obtina un nou mandat, in cursa alaturi de el intrand democrat-liberalul Sebastian Bodu, iar la sectorul 6, Cristian Poteras (PD-L) si Dan Darabont (PSD) isi disputa fotoliul de primar.

Locuitorii din orase importante ies din nou la vot

La Iasi, niciunul dintre candidatii intrati in cursa electorala pe 1 iunie nu si-a adjudecat din primul tur primaria orasului, confruntarea finala aducandu-i fata in fata, duminica, pe socialdemocratul Gheorghe Nichita si pe democrat-liberalul Dumitru Oprea.

La Bacau, fotoliul de primar este disputat de liberalul Romeo Stavarache si de senatorul independent Sergiu Sechelariu. Si senatorul PSD Aurel Simionescu s-a „calificat” in turul doi al alegerilor pentru Primaria municipiului Braila, alaturi de liberalul Constantin Cibu, iar la Mangalia, actualul primar, Zanfir Iorgus (PD-L), se va „lupta” in turul doi cu Mihai Tusac (PSD).

In orasul ilfovean Buftea, lupta se da intre primar si viceprimar. Reprezentantul PRM, Ion Stoica, viceprimar in functie, se va confrunta cu democrat-liberalul Constantin Balalau, primarul localitatii. Alte orase in care primarii vor fi alesi la sfarsitul acestei saptamani sunt Satu Mare, Lugoj, Buzias, Caracal, Bals, Alexandria, Rosiorii de Vede, Sighisoara, Vaslui, Husi, Cernavoda, Eforie, Calafat, Filiasi, Galati, Tecuci, Urziceni, Campulung, Curtea de Arges, Onesti, Abrud si Aiud.

In doua localitati ilfovene se reia primul tur de scrutin

In comunele ilfovene Stefanesti si Vidra se va relua duminica turul intai al alegerilor locale, cel desfasurat pe 1 iunie fiind anulat de Biroul Electoral Central pe motiv de frauda. Locuitorii acestor comune vor alege pe 15 iunie nu doar primarul, ci si presedintele Consiliului Judetean, consilierii judeteni si pe cei locali.

In cazul in care niciunul dintre candidatii intrati in lupta pentru fotoliul de primar nu reuseste sa obtina jumatate plus unu din numarul de voturi, atunci, pe 29 iunie se vor prezenta din nou la urne.