Alba: două drumuri importante pentru infrastructura turistică vor fi modernizate până la vară

dumitrel_ion.jpgDouă drumuri judeţene importante pentru infrastructura turistică a judeţului Alba, de pe Valea Aiudului şi cel care face legătura cu Mărginimea Sibiului, vor fi reabilitate şi modernizate în totalitate până în vara acestui an, a dat asigurări preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate vineri.

Unul din cele mai ‘precare’ drumuri judeţene din Alba şi care nu a mai fost modernizat de dinainte de 1989, extrem de important din punct de vedere turistic, DJ 107 M Aiud-Rimetea-Buru a intrat în reabilitare totală în vara lui 2009. Patru firme s-au asociat pentru a efectua lucrările complexe necesare pe acest drum care traversează Cheile Aiudului, o zonă cu potenţial turistic deosebit, frecventată mai ales de turişti din Ungaria.

Din păcate, drumul, lung de doar 25 de kilometri, a fost ani la rând foarte greu de străbătut din cauza numeroaselor gropi din carosabil. Reabilitarea acestui drum se face prin fonduri europene, fiind primul contract din Alba finanţat prin Programul Regio, în cadrul proiectului ‘Valorificarea potenţialului turistic şi economic al Văii Aiudului, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M’.
În valoare de aproape 20 de milioane de lei, proiectul prevede îmbunătăţirea infrastructurii regionale de transport între municipiul Aiud şi zona Munţilor Trascău, pe o lungime de 25 de
kilometri. Drumul judeţean în cauză face legătura între DN 1 şi DN 75 Turda – Cîmpeni, trecând prin şapte localităţi, printr-o zonă cu un bogat potenţial turistic.


Modernizarea drumului turistic DJ 106 E pe tronsonul Jina-Şugag-Valea Sebeşului-DN 67 C, în lungime de zece kilometri, costă peste 22 de milioane de lei, bani proveniţi tot din fonduri europene. În primăvara acestui an va demara şi reabilitarea sistemului rutier pe DJ 106 L, Şpring-Ungurei-Tău-Roşia de Secaş-Blaj, perioada de execuţie fiind estimată la câteva luni, astfel încât până cel târziu la începutul anului viitor să fie gata lucrarea, a declarat preşedintele CJ Alba.

Singurul drum judeţean din Alba care rămâne deocamdată nereabilitat este situat în Munţii Apuseni şi face legătura între Sloboda-Râmeţ-Ponor, deoarece aici este nevoie de o abordare de o altă natură, după cum a subliniat Ion Dumitrel, fiind vorba de un drum istoric, un drum din timpul romanilor, care trebuie valorificat din punct de vedere turistic. Din cei peste o mie de kilometri de drumuri judeţene din Alba, mai puţin de jumătate sunt drumuri asfaltate, peste 460 de kilometri fiind pietruiţi, iar peste 80 de kilometri sunt de pământ. AGERPRES