Al doilea operator de apa din tara se extinde

niculescu mircea.jpgAl doilea operator de apa si canalizare din Romania, SC Apa Canal SA Sibiu, tinteste extinderea, la implinirea a 115 ani de activitate si avand un portofoliu de un sfert de milion de clienti, in judetele Sibiu si Brasov, dupa investitii din fonduri europene de zeci de milioane de euro, a anuntat marti Mircea Niculescu, directorul societatii.

“Unul dintre obiectivele marilor operatori de apa este regionalizarea extinsa. Apa Canal a devenit un operator regional, asigura apa pentru mai mult de 240.000 de locuitori din judetele Sibiu si Brasov si si-a propus sa continue investitiile” – a spus Mircea Niculescu.

El a anuntat ca societatea si-a propus ca, incepand din acest an, sa modernizeze retelele de apa din 13 localitati din judetele Sibiu si Brasov, din fonduri de coeziune, cu valoare totala de 99 milioane de euro. Din aceasta suma, 76 de milioane de euro sunt programati pentru modernizarea retelelor de apa din judetul Sibiu iar celelalte 23 de milioane de euro, pentru retelele din municipiul Fagaras (judetul Brasov).

SC Apa Canal SA este una dintre primele societati de stat din Sibiu care au accesat fonduri europene. Societatea se afla in subordinea Primariei, fiind singurul operator de apa si canalizare din municipiul Sibiu. Din 2004 pana in 2009, a derulat un proiect ISPA, in valoare de peste 37 de milioane de euro, din care fondurile europene nerambursabile au fost de aproape 26 de milioane de euro, plus un imprumut BERD de zece milioane de euro. Proiectul ISPA a dus la modernizarea aproape in totalitate a retelelor de apa si canalizare din municipiul Sibiu, plus montarea de contoare la aproape 90 la suta dintre sibieni. In municipiul Sibiu, toate casele sunt racordate la reteaua de apa.

In prima jumatate a anului 2009, volumul de apa distribuit prin cei 674 de kilometri de retea a fost de 11,7 milioane de metri cubi. Reteaua de canalizare a societatii masoara 467 de kilometri, fiind accesibila pentru aproape 240.000 de locuitori dintre judetele Sibiu si Brasov. SC Apa Canal SA are 700 de angajati, care au sarbatorit marti 115 de ani de distributie in sistem centralizat a apei in municipiul Sibiu, ocazie cu care s-a lansat o monografie dedicata societatii. AGERPRES