Ajutor guvernamental pentru pensionarii cu venituri mici

Pensionarii din sistemul public de pensii care au o pensie mai mica de 305 RON vor primi in luna aprilie un ajutor banesc, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, dupa sedinta de Guvern.
“Facem eforturi sa platim acest ajutor acordat pensionarilor inainte de Sarbatorile de Paste”, a afirmat seful Executivului. Ajutorul financiar va fi de 500.000 lei pentru persoanele care au pensia mai mica de 2 milioane lei si de 400.000 lei in cazul persoanelor care au pensia mai mare de 2 milioane lei, dar mai mica de 3.050.000 lei, inclusiv, a precizat primul-ministru.

Premierul Tariceanu a afirmat ca vor beneficia de acest sprijin aproximativ 2,4 milioane de persoane. Efortul bugetar necesar aplicarii masurii este de aproximativ 105 milioane RON (1050 miliarde lei vechi), fonduri asigurate de la bugetul de stat, prin Bugetul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Ajutorul banesc acordat nu face parte din pensie si se evidentiaza pe un document de plata distinct.

Primul-ministru a aratat ca de acest sprijin vor beneficia si persoanele care primesc pensie de urmas. In situatia beneficiarilor de pensie de urmas, ajutorul se stabileste in functie de rezultatul insumarii cuantumului pensiilor corespunzatoare fiecarui urmas. De asemenea, ajutorul se acorda, in functie de numarul urmasilor, prin aplicarea urmatoarelor procente: 100% pentru trei sau mai multi urmasi; 75% pentru doi urmasi; 50% pentru un urmas.