termocentrala.jpgConsilierii locali municipali brăileni au aprobat vineri, în şedinţă extraordinară, acordarea unui ajutor în valoare de două milioane de lei pentru repornirea fluxului de producţie de la CET şi plata restanţelor salariale, având în vedere că sindicatul a întrerupt protestele miercuri, cu promisiunea că banii vor intra în conturile salariaţilor la sfârşitul săptămânii.

Proiectul aprobat în Consiliul Local Municipal a fost definit ca „Aprobare a pierderilor induse de serviciul de producere, transport, distribuţie şi facturare a energiei termice pentru perioada noiembrie 2012 – martie 2013”, iar şedinţa a fost organizată în regim de urgenţă, având în vedere că cinci angajaţi ai CET intraseră în greva foamei, pentru că nu îşi primiseră salariile de trei luni de zile şi ameninţau cu continuarea protestului până la rezolvarea situaţiei CET.

După aprobarea proiectului, primarul de Brăila, Aurel Simionescu, a cerut public conducerii CET să se preocupe de colectarea de la populaţie a sumelor restante, iar executivului Primăriei să se ocupe de procedura de concesionare a serviciului public de termoficare.

„Dacă nu vom aduna banii şi nu vom avea o gestiune corespunzătoare a societăţii, peste o lună, două, ne vom găsi în aceeaşi situaţie. Vreau să se înţeleagă foarte bine că nu noi, cei de la primărie, trebuie să ne ocupăm de gestiunea de la CET. Avem un executiv la CET, noi nu putem să emitem hotărâre peste hotărâre să le rezolvăm situaţia şi să se aştepte să trimitem pe teren poliţia locală. Cu toată responsabilitatea vă spun, când se va porni CET-ul şi un cetăţean nu-şi va plăti datoria pe serviciul prestat, vom interveni şi vom închide serviciul”, a declarat Simionescu.

Potrivit liderul Sindicatului Liber CET, Gheorghiţă Pîrlog, decizia renunţării la proteste a fost luată în urma discuţiilor avute cu consilierul local municipal independent Simona Drăghincescu, care le-a promis că, în cazul în care nu li se vor rezolva problemele, li se va alătura grevei foamei, şi cu consilierii locali ai PP-DD.

După declanşarea grevei foamei la CET pe 4 octombrie, unul din cei cinci grevişti a ajuns la spital, după ce indicele glicemic i-a scăzut sub 52, iar medicii au stabilit că trebuie să-i administreze perfuzii.

În afară de cei cinci angajaţi aflaţi în greva foamei, protest care s-a desfăşurat în biroul directorului general, alţi două sute de salariaţi au protestat zilnic în curtea instituţiei, motivele fiind acelea că nu şi-au primit în ultimele trei luni salariile şi bonurile de masă.
SC CET SA Brăila, care are 380 de angajaţi, trece de mulţi ani printr-o situaţie financiară gravă, care a culminat iarna trecută cu debranşarea în masă a tuturor proprietarilor de apartamente cuplaţi la sistemul centralizat de încălzire, ca urmare a întreruperii alimentării cu gaze a CET-ului.

Asociaţiile de proprietari datorează CET-ului 13 milioane de lei, iar CET-ul datorează la rândul lui către furnizorul de gaze 10 milioane de lei şi către AVAS 3,4 milioane de dolari, în vreme ce toate activele societăţii se află sub sechestru asiguratoriu. AGERPRES