Agentia Nationala a Functionarilor Publici a fost “bombardata” de sesizari in ultima vreme

Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a inregistrat in ultima perioada o crestere spectaculoasa a numarului de sesizari privind activitatea lucratorilor ei, dupa cum a declarat, joi, la Tulcea, secretarul general al ANFP, Marian Niculescu.

“Suntem bombardati cu numeroase sesizari si cu un numar restrans de angajati trebuie sa mergem in fiecare judet pentru a verifica plangerile. Foarte multe sesizari vizeaza comportamentul functionarilor publici. Primim plangeri referitoare la faptul ca se acorda salarii mai mari decat cele prevazute de actele normative in vigoare si la faptul ca in multe locuri s-au stabilit sporuri mai mari decat cele prevazute de lege”, a declarat secretarul general al ANFP, care a participat la masa rotunda cu titlul “Managementul resursei umane in functia publica”.

Marian Niculescu a spus ca, in ultima perioada, ANFP a controlat trei institutii deconcentrate si trei primarii din judetul Brasov, precum si patru primarii din judetul Prahova, prilej cu care au fost constatate numeroase nereguli. “Am fost ingrozit de ce s-a gasit in timpul verificarilor. In atat de putine institutii controlate au fost constatate suspiciuni privind savarsirea a patru fapte de natura penala. Noi spunem suspiciuni, dar este evident ca sunt fapte de natura penala”, a precizat Niculescu.

Potrivit acestuia, neregulile constatate in timpul verificarilor fac referire la fals in acte publice, fals in declaratii, unii functionari fiind angajati fara studiile de specialitate necesare sau vechime, desi in declaratiile transmise ANFP functionarii ar fi indeplinit conditiile necesare ocuparii postului respectiv. “Nu a existat o institutie in care sa nu fie probleme in acest domeniu de resurse umane. (…) Ma bucur ca la nivelul functionarilor publici exista stabilitate, dar ma intristeaza faptul ca functionarii nu acorda sprijin conducerii institutiilor publice”, a spus secretarul general al ANFP. Mentionam ca joi si vineri municipiul Tulcea gazduieste masa rotunda cu titlul “Managementul resursei umane in functia publica”, organizata de ANFP, la eveniment participand reprezentanti ai functionarilor publici din mai multe judete ale tarii.