Agenţia Moody’s va realiza rating-ul municipiului Alba Iulia

alba-iulia.jpgAgenţia Moody’s va realiza rating-ul municipiului Alba Iulia, aceasta prezentând, din cele trei oferte prezentate, pe cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, respectiv 14.900 de euro, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coşer.

Primăria municipiului Alba Iulia a transmis, în data de 5 februarie, solicitări pentru prezentarea unor oferte privind serviciile de credit rating către cele mai importante agenţii internaţionale de rating – Standard and Poor’s, Fitch Ratings si Moody’s. Faţă de cele trei oferte prezentate şi ţinând cont de prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, a fost aleasă oferta de credit rating a agenţiei Moody’s, filiala din Cehia.

Urmează să fie finalizată procedura şi semnat contractul de rating. Vor fi analizate bugetul, datoria publică locală, lichidităţile, obligaţiile financiare, politica.

Îmbunătăţirea accesului la fondurile europene va depinde în mod substanţial de capacitatea autorităţilor locale de a atrage resurse de pe pieţele financiare şi de noi investitori privaţi. Rating-ul este util şi în situaţia în care municipiul Alba Iulia va lua decizii în sensul demarării unor proceduri pentru atragerea de investitori străini în scopul creării unor parteneriate de tip public-privat pentru o mai eficientă furnizare a serviciilor publice, a menţionat Mihai Coşer.

Printre municipalităţile care au iniţiat astfel de proceduri se numără Bucureşti, Braşov, Oradea.
Rating-ul evaluează capacitatea de a rambursa datoria contractată şi angajamentul de a onora obligaţiile de plată. AGERPRES