Unităţile administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului Iluminat Public îşi pot crea conturile de utilizator, începând din data de 16 august 2022, în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), informează un comunicat al instituţiei.
Ulterior, începând cu data de 19 august 2022, ora 10:00, solicitanţii vor depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.
„Am semnat dispoziţia de demarare a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public. Acest program reprezintă un sprijin pentru comunele, oraşele şi municipiile din România care doresc să-şi modernizeze sistemele de iluminat public, întrucât proiectul de ghid prevede o finanţare de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie. Aceste îmbunătăţiri se vor reflecta în optimizarea consumului de energie şi, implicit, în reducerea facturilor la utilităţi, precum şi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Bugetul alocat sesiunii de finanţare este de 500 de milioane de lei.
Potrivit AFM, finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.
Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraş sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică.
Finanţarea în cadrul acestui program se va acorda în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, într-o limită maximă de 1 milion de lei pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori; pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori, cel mult 2 milioane de lei; pentru oraşe – 3 milioane de lei; pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 50 de milioane de lei; pentru municipii de rang I – 6 milioane de lei; pentru municipii de rang II – maximum 5 milioane de lei.
Înscrierile în aplicaţie se realizează în limita a 150% a bugetului alocat Programului.AGERPRES