Aeroportul Suceava se situează pe locul cinci în ţară ca trafic de pasageri, cu o creştere de peste 50% faţă de anul 2019, a informat, marţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă.

El a spus că datele privind traficul de pasageri în primele patru luni ale acestui an pe Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava confirmă concluziile referitoare la primul trimestru al lui 2022, la finalul primului trimestru al anului şi după patru luni înregistrându-se o depăşire a numărului de pasageri aferent perioadelor similar pe anii anteriori, inclusiv al anului 2019, an considerat de diferenţă, anterior pandemiei.

În primul trimestru al acestui an s-au înregistrat peste 112.000 de pasageri, ceea ce înseamnă o creştere cu 40% faţă de 2019, iar la finalul lunii aprilie a fost depăşit numărul de 174.000 de pasageri, creşterea faţă de 2019 fiind de 56%.

În opinia lui Barbă, datele şi trendul privind numărul de pasageri procesaţi până la acest moment permit să se estimeze că anul acesta va fi depăşit traficul de pasageri din 2019.

„În lunile martie şi aprilie s-a înregistrat o activitate intensă pe aeroportul sucevean într-un context nou şi cu noi provocări, determinate de criza refugiaţilor, care a determinat un flux semnificativ de pasageri de naţionalitate ucraineană. Aceşti pasageri au ales destinaţii deservite de Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava, beneficiind de proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Siret faţă de Aeroport”, a explicat Barbă, adăugând că în cele două luni au fost organizate şi coordonate zboruri de repatriere.

Vicepreşedintele CJ Suceava a precizat că, în clasamentul aeroporturilor din România, pe criteriul număr de pasageri procesaţi, cel mai important criteriu după care sunt comparate aeroporturile, după primul trimestru al anului 2022, aeroportul din Suceava se situează pe locul 5, după Otopeni, Cluj, Iaşi, Timişoara.

Barbă a spus că în luna aprilie Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a inaugurat o nouă destinaţie, spre Dublin – Irlanda, ce va fi operată de Ryanair, cu două frecvenţe pe săptămână, iar din 31 martie aceeaşi companie a reluat operarea destinaţiei Veneţia Treviso, cu două frecvenţe săptămânale, destinaţie pe care a mai operat-o de la Suceava în sezonul de vară 2021. AGERPRES