Primaria Capitalei vrea sa preia de Administratia Domeniilor Statului (ADS) suprafete de teren de la marginea Capitalei pentru a rezolva problema retrocedarilor, intrucat are solutii doar pentru 1-2% din totalul cererilor, a declarat primarul Adriean Videanu.
„In momentul de fata, pentru darea in compensare celor care revendica dreptul de proprietate asupra terenurilor, daca ar fi sa utilizam terenurile detinute de municipalitate nu am putea rezolva decat maxim 1-2 % din aceste cereri, pentru ca municipalitatea nu are terenuri pentru a da in compensare. Cum poti rezolva aceasta problema? N-ai cum. Pentru ca nu poti sa dai unuia, si altor cateva mii sa le spui ca s-a terminat. Preluarea terenurilor inseamna nu numai rezolvarea cererilor, ci si eliminarea tentatiilor, a posibilelor fapte de coruptie”, a precizat Videanu.

Primarul Capitalei s-a intalnit, la sediul municipalitatii, cu reprezentanti ai ADS si ai Ministerului Agriculturii carora le-a solicitat sprijin pentru identificarea unor suprafete de teren disponibile, situate la marginea Capitalei. „Pentru a veni in sprijinul acestor oameni (a celor care revendica suprafate de teren sau imobile neretrocedabile, in baza Legii 10/2001 – n.red.), am solicitat Ministerului Agriculturii si Agentiei Domeniului Statului sa ne puna la dispozitie un numar de zeci, sute de hectare de teren, pe care municipalitatea sa se angajeze sa le viabilizeze si sa poata restitui – prin compensare, fostilor proprietari – bucati de teren pe care sa poata sa-si construiasca o casa, in mod civilizat. Chestia asta se poate face in mod organizat, pentru ca daca municipalitatea face un proiect si il si viabilizeaza, avem garantia ca se poate construi intr-un anume regim de urbanism si de arhitectura”, a mai spus Videanu.

Potrivit edilului Bucurestilor, in jur de 30 de hectare de teren din zona de nord a Capitalei vor trece din proprietatea ADS in administrarea municipalitatii, aceasta suprafata urmand sa fie parcelata si restituita in compensare solicitantilor pe Legea 10/2001.

„A fost identificata o suprafata de aproape 30 de hectare, in zona de nord a orasului. In momentul de fata se verifica situatia ei juridica. E primul pas in vederea rezolvarii cererilor celor care revendica proprietati”, a spus Videanu.

Cele 30 de hectare de teren solicitate de municipalitate de la ADS se afla pe drumul national 1. Terenul este situat vis-a-vis de fosta livada a universitatii de agronomie, unde se deruleaza, in prezent, un amplu proiect imobiliar, al companiei Baneasa Investments.