Adriean Videanu:

Primarul general Adriean Videanu a declarat ca proiectul de lege elaborat de Primaria Capitalei, privind municipiul Bucuresti, va intra, in aceasta luna, in dezbaterea societatii civile, pentru a nu exista subiectivism din partea initiatorilor.
“Nu as vrea ca initiativa de modificare a legislatiei administrative sa fie a primarului general sau a Partidului Democrat, as vrea ca societatea civila sa-si puna amprenta pe acest proiect”, a spus Videanu. Edilul-sef a subliniat ca forma de organizare administrativa a municipiului Bucuresti este una fragmentara, neagreata de specialistii europeni. “Bucurestiul este singurul oras din Europa cu sapte ordonatori de credite, primarul general si primarii de sector, dar, conform Constitutiei, singura unitate administrativ-teritoriala este municipiul Bucuresti. Trebuie un singur ordonator de credite, primarul general, pe baza unei decizii a consilierilor municipali, care sa fie singurul in masura sa gestioneze resursele Capitalei. Acest lucru imi este sesizat din sase in sase luni de cele doua institutii cu care ne auditam conturile Primariei Capitalei, respectiv Standard & Pour si Fich, care ne spun ca suntem singurul oras european care nu are un buget consolidat la nivelul municipiului. Este o mare carenta si o mare problema a Bucurestiului, pentru ca nu pot fi stabilite corect prioritatile orasului”, a explicat Adriean Videanu.

Primarul general a tinut sa exemplifice si cu alte orase europene, respectiv Budapesta, Madrid si Paris, in care situatia este mult diferita de a Bucurestiului. Videanu a spus ca Bucurestiul trebuie sa gaseasca o formula de mijloc intre Madrid, unde primarul general este ales si primarii arondismentelor sunt viceprimari, si Paris, unde exista 20 de primari alesi direct, iar primarul general este “un fel de prim-ministru local”.