Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat ca actuala organizare administrativa a Capitalei este neconstitutionala, deoarece primariile de sector sunt, potrivit Constitutiei, institutii fara personalitate juridica.
In aceste conditii, afirma el, primarii de sector nu pot fi ordonatori principali de credite.
Videanu a precizat ca va incepe, de saptamana viitoare, o lupta sustinuta privind exceptia de neconstitutionalitate a organizarii administrative a Bucurestiului.

„Bucurestiul are o forma de organizare administrativa neconstitutionala. Conform Constitutiei, singura unitate administrativ-teritoriala este municipiul Bucuresti. Sectoarele, conform Constitutiei, sunt subdiviziuni administrative fara personalitatea juridica, deci primarii de sector nu pot fi ordonatori principali de credite. O sa incepem de saptamana viitoare o lupta incredibila legata de neconstitutionalitatea organizarii administrative a Bucurestiului”, a subliniat primarul general.

El a aratat ca este anormal ca un singur oras sa fie gestionat de sapte primari, in conditiile in care nu exista o subordonare a primarilor de sector fata de Primaria municipala. Potrivit legislatiei actuale, a spus Videanu, in cazul unui conflict ntre cele doua autoritati, primarul de sector are castig de cauza. „Primarii de sector au mai multe prerogative decat mine. Din 2001 pana in 2004 au fost sapte acte normative prin care PSD i-a limitat prerogativele lui Traian Basescu si le-a dat primarilor de sector”, a explicat edilul-sef.

In luna septembrie, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta, a stabilit ca modalitatea de gestiune a serviciului de salubrizare se face prin hotarari ale consiliilor locale, ale consiliilor locale ale subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti sau ale asociatiilor de dezvoltare comunitara, dupa caz, conform strategiilor si programelor de salubrizare adoptate la nivelul fiecarei localitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti.

Potrivit articolului 3, alin. (3) din Constitutia Romaniei, „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii”.