Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a declarat că reforma Curţii de Conturi a României va produce schimbări importante în administraţia publică, dar şi că autorităţile au nevoie de expertiza Curţii de Conturi pentru a cunoaşte performanţele reale ale unor programe precum „Anghel Saligny”.
Precizările au fost făcute cu ocazia conferinţei de închidere a Proiectului CCR-SAI pentru cetăţean, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, ce a avut ca obiectiv modernizarea Curţii de Conturi a României.
„Reforma Curţii de Conturi a României va produce schimbări importante atât în zona administraţiei publice locale, cât şi în administraţia publică centrală. Cheltuirea judicioasă şi performantă a banilor publici ne va oferi un tablou real al zonelor în care trebuie să investim pentru dezvoltarea României. Avem nevoie de expertiza dumneavoastră, pentru ca proiectele dezvoltate de ministerul pe care îl conduc să îşi atingă scopul şi să influenţeze în bine calitatea vieţii cetăţenilor. Avem nevoie de expertiza Curţii de Conturi pentru a cunoaşte performanţele reale ale Programului „Anghel Saligny” şi ale celorlalte programe menite să contribuie în mod substanţial la dezvoltarea României”, a spus ministrul.
El a menţionat că proiectul care vizează reforma Curţii de Conturi a presupus „patru ani de eforturi”, dar că de fiecare dată când o „instituţie de o asemenea anvergură se dezvoltă, ea atrage după sine consecinţe semnificative” asupra celorlalte instituţii cu care vine în contact. Totodată, Adrian Veştea a evidenţiat preocuparea Curţii de Conturi pentru îmbunătăţirea politicilor publice ale Guvernului.
„Traversăm o perioadă dinamică, în care toate instituţiile statului român sunt angajate într-un proces de modernizare şi adaptare la cerinţele europene şi internaţionale, o perioadă al cărei impact istoric îl vom resimţi în anii care vin, dar de ale cărei beneficii ne vom bucura pe termen mediu şi lung”, a spus acesta.
Vicepreşedintele Senatului Virgil Guran a salutat faptul că o instituţie „foarte importantă” din România a încheiat o „nouă etapă de modernizare”. El a menţionat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu primarii, aceştia i-au spus că în ultima perioadă activitatea acestei instituţii s-a modernizat şi că există şi o activitate de prevenţie, de îndrumare.
„Toţi au afirmat că în ultimul timp activitatea s-a modernizat, există şi activitate de prevenţie, de îndrumare. Sunt învăţaţi ceea ce au de făcut – ceea ce este foarte important. Ştiţi că un primar poate să fie un profesor de sport, un om care nu are legătură cu administraţia, şi când vine, are nevoie de îndrumare. Atât dumneavoastră, cât şi colegii din teritoriu fac acest lucru. Şi pentru acest lucru îi felicit, pentru că nu mai aşa reuşim să realizăm o Românie modernă. În acelaşi timp, acest proces de transparenţă este foarte important, pentru că, atât exemplele pe care le daţi, atât activitatea pe care o desfăşuraţi, demonstrează că vă pasă, că reuşiţi să sprijiniţi România”, a spus Guran.
Potrivit lui Gabriel Zetea, chestor al Biroului Permanent din Camera Deputaţilor, Curtea de Conturi a făcut paşi importanţi pentru a „deveni acea sursă independentă de expertiză” de care societatea are nevoie. El a propus întâlniri regulate la nivelul comisiilor parlamentare, unde, alături de reprezentanţii Guvernului, să fie analizat modul în care rapoartele Curţii de Conturi produc efecte reale.
„Apreciem că aţi ales calea transparenţei, singura care poate să confere încredere cetăţenilor că banii publici sunt gestionaţi înspre binele lor. Aşteptăm, evident, şi publicarea tuturor rapoartelor despre activitatea ministerelor şi instituţiilor guvernamentale, pentru că vrem să aflăm care sunt cu adevărat disfuncţionalităţile din sistemul public şi cum putem să le remediem împreună. Şi vă asigurăm că ne dorim să avem un rol mult mai activ în valorificarea recomandărilor Curţii de Conturi, aşa cum am vorbit în ultimele întâlniri pe care le-am avut la Camera Deputaţilor”, a spus el. AGERPRES