Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a declarat că nu va avea solicitări de suplimentare a cheltuielilor MDLPA decât pentru investiţii.
„Există la nivelul tuturor ministerelor astfel de planuri, evident fiecare dintre ele în funcţie de priorităţile pe care le avem, sunt zone în care nu avem cum să scădem toate aceste cheltuieli şi mă refer la faptul că în perioada în care implementăm toate aceste proiecte care sunt pe fonduri europene avem nevoie de un necesar de personal, un necesar de persoane care să poată duce, pe de-o parte, la lansarea ghidurilor, la contractarea acestor proiecte, iar, pe de altă parte, în momentul în care au fost verificate, decontarea acestor cheltuieli”, a afirmat ministrul, la sediul PNL, după o şedinţă de lucru a conducerii partidului cu preşedinţi de Consilii judeţene şi primari de municipii liberali.
El a fost întrebat ce măsuri va lua pentru a reduce cheltuielile pentru menţinerea în ţinta de deficit bugetar asumată de România. „Nu o să avem solicitări în care solicităm suplimentarea cheltuielilor ministerului, decât cele vizând investiţiile. Deci, nu avem cheltuieli de personal sau cheltuieli cu consumabile. Nu o să avem astfel de solicitări”, a precizat Veştea, întrebat şi de unde va tăia cheltuieli. Potrivit acestuia, economiile la carburant sunt „cu siguranţă o serie de măsuri”, în măsura în care nu se perturbă activitatea ministerului.
Ministrul Dezvoltării a mai declarat că unităţile administrativ-teritoriale (UAT) au avut oportunitatea de a aplica pentru investiţii în spitale la Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2, amintind că sunt şi programe prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii.
„Au existat oportunităţi în care marea majoritate a beneficiarilor au aplicat pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2. De asemenea, sunt foarte multe programe care sunt dedicate Sănătăţii prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. De asemenea, în prezent, s-au aprobat normele metodologice ale unui program care se numeşte ‘Mihail Cantacuzino’, în care toate unităţile medicale care au un anumit grad seismic pot fi incluse. Aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii o listă cu astfel de unităţi pentru a putea să le includem. Acestea sunt programele pe care noi le derulăm pentru sectorul sanitar, pentru infrastructura medicală”, a precizat Veştea.
El a adăugat că au existat şi foarte multe proiecte care au putut fi derulate prin Programul Operaţional Regional în ceea ce priveşte pe eficienţa energetică. „Reţeaua electrică – în decursul timpului au existat foarte multe proiecte care au putut fi derulate pe Programul Operaţional Regional pe eficienţă energetică, unde s-au reabilitat atât clădirile, cât şi toate instalaţiile care sunt în clădirile respective. Practic, am avut posibilitatea de a face reparaţii capitale. (…) Pot apărea cazuri în care cei care sunt responsabili nu au aplicat şi nu au pregătit documentaţiile necesare pentru a putea aplica pe ele, dar au fost şi sunt în continuare programe care vizează astfel de oportunităţi”, a arătat ministrul Dezvoltării. AGERPRES