Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, i-a adresat o scrisoare Comisarului european pentru justitie si afaceri interne, Franco Fratini, in care ii cere parerea in legatura cu solutiile propuse de ministrul Monica Macovei pentru modificarea legislatiei justitiei, cu precizarea daca acestea reprezinta solicitari exprese ale Comisiei Europene.
Adrian Nastase a initiat acest demers atat in calitatea sa de presedinte al Camerei Deputatilor, cat si in calitate de fost prim-ministru al Guvernului care a finalizat negocierile pentru Capitolul 24 Justitie si Afaceri Interne, exprimandu-si preocuparea fata de consecintele unor astfel de modificari care ar putea afecta grav sistemul judiciar din Romania si eforturile de integrare europeana.

In scrisoarea adresata comisarului Franco Fratini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, Adrian Nastase semnaleaza situatia „extrem de dificila” cu care se confrunta justitia romana in prezent din cauza „presiunilor brutale” ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si „eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar”.

Adrian Nastase aminteste ca anul trecut a fost inchis Capitolul 24 – JAI prin finalizarea unui set de masuri legislative si institutionale, statuate o data cu modificarea Constitutiei Romaniei, in 2003, si continuate cu adoptarea unui pachet legislativ privind organizarea judiciara, statutul magistratilor si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit lui Adrian Nastase, ratiunea fundamentala a adoptarii celor trei legi, la jumatatea anului 2004, a fost atat asigurarea independentei realizarii actului de justitie in raport cu politicul, cat si crearea unui organism reprezentativ autonom – Consiliul Superior al Magistraturii, ales prin vot direct de cei 6.000 de magistrati din Romania. Acest pachet de legi a fost elaborat cu sprijinul direct al asociatiilor de magistrati, cu consultarea societatii civile, fiind consultati experti europeni. In Parlament, aceste legi au fost aprobate cu votul unanim al senatorilor si deputatilor.

Adrian Nastase ii semnaleaza comisarului european si faptul ca aceste legi nu se vor dezbate in Parlament, ci se propune sa fie adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, „la pachet” cu alte prevederi legislative care nu au nimic in comun cu functionarea justitiei. Adrian Nastase aminteste si ca a solicitat Ministerului Justitiei sa explice de ce doreste schimbarea statutului Consiliului Superior al Magistraturii si cresterea influentei Executivului asupra carierei magistratilor, insa nu a primit nici un raspuns. Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, ii adreseaza comisarului Franco Fratini, vicepresedinte al Comisiei Europene, rugamintea de a sprijini evitarea acestor „adevarati pasi inapoi” cu consecinte grave pentru sistemul judiciar din Romania si pentru eforturile tarii noastre de integrare europeana.