Adrian Moraru: “Oferta furnizorilor de servicii publice este redusa”

Oferta furnizorilor de servicii publice de pe piata romaneasca nu este foarte bogata, a fost principala concluzie desprinsa de directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, la sfarsitul Conferintei Parteneriatelor pentru Servicii Publice de Calitate, organizata de IPP.

”Sunt probleme in ceea ce priveste oferta de servicii. Exista nemultumiri legate de o serie intreaga de servicii publice unde fie primariile, fie consiliile judetene angajeaza diversi contractori. Insa aceste nemultumiri apar si din cauza ca nu exista oferte prea mari. Institutiile care contracteaza nu au oferte foarte bogate pentru a putea alege”, a declarat Adrian Moraru.
El a apreciat ca exista si posibilitatea ca o parte dintre furnizorii de servicii sa nu se promoveze suficient deoarece au convingerea ca nu vor putea patrunde pe noi piete. ”De exemplu, cel care este un jucator pe salubritate intr-un municipiu nu isi pune problema sa se duca in alta resedinta de judet, deoarece stie ca e ograda altuia si ca nu o sa obtina un contract acolo. (…) Inca suntem in aceste ‘cumetrii’ locale din care nu reusim sa iesim. Exista si cazuri in care acele colaborari care au pornit ca niste cumetrii, dar s-au transformat in niste lucruri profesioniste si eficiente, se pare ca nu reusesc sa iasa, sa sparga acest prag”, a mai precizat reprezentantul IPP.

Totodata, el a apreciat ca exista, in continuare, o serie de probleme legate de cadrul legislativ, care nu reuseste uneori sa se adapteze ”ritmului accelerat” in care se dezvolta administratia locala. El a remarcat si lipsa dialogului intre administratia locala si cea centrala, exemplificand cazurile in care lucrarile ample de infrastructura initiate de Guvern afecteaza in mod negativ infrastructura localitatilor. In contextul ofertei reduse a furnizorilor privati de servicii publice, el a remarcat si problema crizei fortei de munca, ce afecteaza puternic o serie de companii, mai ales pe cele din domeniul infrastructurii. In acest sens, Moraru a spus ca Guvernul ar trebui sa se axeze asupra unor strategii mai ample, care sa solutioneze probleme de acest gen si sa acorde administratiei locale o autonomie sporita. El a precizat ca IPP intentioneaza sa organizeze si anul viitor o conferinta similara, care sa incurajeze parteneriatele viabile intre autoritati si toate entitatile implicate si interesate in furnizarea serviciilor publice locale.

Zeci de reprezentanti ai autoritatilor publice locale au participat, vineri si sambata, la Poiana Brasov, la Conferinta Parteneriatelor pentru Servicii Publice de Calitate, eveniment organizat de Institutul pentru Politici Publice, in parteneriat cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Primaria Municipiului Brasov. Conferinta s-a desfasurat sub forma unor paneluri interactive dedicate dezbaterilor asupra serviciilor publice (salubrizare, administrarea drumurilor, iluminat public, servicii sociale), urmate de expozitii cu oferte ale furnizorilor privati de servicii publice, precum si ale companiilor care ofera consultanta pentru accesarea de finantari europene in aceste domenii. Printre invitati s-au numarat: ministrul Internelor, Cristian David, primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu, primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, vicepresedintele CJ Brasov Otilian Neagoe.