Adrian Gligor: “Vrem să contribuim la transformarea Roşiei Montane într-o reală atracţie turistică”

rosiamontana_relief.jpgCompania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în parteneriat cu Primăria şi Consiliul local, au ajutat la restaurarea unui număr de 20 de case din centrul istoric, printre care şi clădirea vechii primării, se precizează într-un comunicat de presă. “Programul de investiţii, în contextul proiectului minier, va salva patrimoniul din Roşia Montană de la degradare şi va contribui la dezvoltarea turismului local şi regional”, se arată în comunicat.

Adrian Gligor, Vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă al RMGC, a declarat: “Unul din obiectivele noastre importante, în contextul unui proiect minier responsabil, la standarde mondiale, este să contribuim la transformarea Roşiei Montane într-o reală atracţie turistică, prin amenajări gândite în acest scop, în parteneriat cu autorităţile locale”.

În ultimii ani, 20 de clădiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 clădiri s-au finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania minieră a efectuat lucrări de mentenanţă şi intervenţii de urgenţă la peste 160 de case, potrivit comunicatului. Proiectul RMGC prevede restaurarea şi conservarea clădirilor din centrul istoric şi amenajarea zonei pentru locuit şi în scopuri turistice.

Până în prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea şi restaurarea patrimoniului local, urmând să mai investească 70 de milioane de dolari pentru punerea în valoare a patrimoniului din Roşia Montană. Roşia Montană Gold Corporation este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva (cu 19,31%) şi Gabriel Resources (cu 80,69%).