Adrian Diță (ANCOM): Sistemul integrat pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major va fi implementat în perioada următoare

Un sistem integrat de alertă pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major este binevenit, iar în câteva zile vom avea soluția și foarte repede implementarea ei, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță.

Astăzi (luni, 18 septembrie, n.r.), vom avea un Grup de lucru la ANCOM și, în cel mai scurt timp posibil vom putea vorbi de un un astfel de sistem de alertă. Probabil, vorbim de săptămâni, depinde de niște elemente tehnice care vor fi discutate astăzi și în zilele imediat următoare, astfel încât să fim în măsură să avem o analiză obiectivă și să putem demara tot procesul care va presupune punerea în utilizare a acestui sistem integrat. Orice sistem de alertă este binevenit și este o soluție care ține cont de dezvoltarea tehnică și tehnologică. Este un element despre care se discută de ceva vreme și sunt deja datele concrete pentru a le pune în practică. Știu de aceste discuții, eu sunt aici de patru luni, iar ideea este că acest element este de astăzi pus pe masă. Concret, suntem în ipostaza în care în câteva zile vom avea soluția și foarte repede implementarea ei“, a afirmat, la Digi 24, președintele ANCOM.

Întrebat cum va funcționa sistemul în mod concret, șeful ANCOM a precizat că, în funcție de gravitatea fenomenelor meteo Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va declanșa procedurile necesare. “În funcție de informațiile care vin de la instituțiile de specialitate care vor putea să anunțe un Cod roșu, un Cod portocaliu sau alte elemente de tip meteo și în funcție de gravitatea lor, vor fi transmise către cei care gestionează situațiile de urgență. Având aceste platforme, Inspectoratul va declanșa procedurile necesare printr-un contact direct pe care îl au cu aceste mecanisme conexe, de la operatori”, a explicat președintele ANCOM.

Guvernul a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, că aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major — “Sistem Alert” — va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU și STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. “Premierul Mihai Tudose a cerut astăzi implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil. ‘Sistem Alert’ va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. (…) ‘Sistem Alert’ va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional — fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, precizează Guvernul.

Potrivit comunicatului, soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanți și experți ai entităților menționate, care va avea prima întâlnire luni, la ora 15:00. În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată. AGERPRES