Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, precizează că, în acest an, la nivelul administraţiei centrale şi locale, a existat o creştere medie de o mie de posturi lunar, care nu se compară însă cu creşterea de 30.000 de posturi din perioada septembrie – octombrie 2021.

Întrebat de ce nu s-a luat o decizie pentru a opri creşterea numărului de angajări în rândul bugetarilor înainte de luna iulie, ministrul a replicat că există proceduri în derulare.

„Sunt o serie de proceduri care sunt în derulare şi atunci când s-a avut în vedere 1 iulie, s-a avut în vedere ca aceste proceduri să-şi urmeze cursul. Pe de altă parte, cea mai mare creştere de posturi bugetare a avut loc între septembrie şi octombrie 2021, multora le-a scăpat acest lucru. A fost o creştere cu vreo 30.000 de posturi. În acest an, eu cred că nu avem o creştere decât, dacă nu mă înşel, de 1.000 posturi pe lună, dar la nivel de întreagă administraţie centrală şi locală şi nu uitaţi că vine chestiune asta după o serie de amânări a angajărilor la stat de câţiva ani, a fost şi pandemia şi partea de dinainte”, a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a estimat că în cursul lunii iunie nu va exista „o creştere semnificativă” a numărului de angajări.

„Am aprobat pentru ANAF înainte de această decizie, pentru că era o măsură pe care am aşteptat doar să avem un aviz de la ANFP, şi la Autoritatea Naţională Vamală, în ceea ce mă priveşte”, a adăugat ministrul.

Ministrul a menţionat că angajările vor fi suspendate pentru o perioadă nedeterminată, până la atingerea unui echilibru economic.

„Se suspendă angajările pe o perioadă nedeterminată. Haideţi să avem un echilibru economic în România şi cred eu că la momentul în care lucrurile vor intra în firesc – şi asta depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în regiune; foarte mult depinde şi de acest conflict – vor fi şi alte decizii”, a subliniat el.

Pe de altă parte, Câciu a estimat că deficitul bugetar va fi menţinut la nivelul ţintei stabilite la începutul anului. „Da, deficitul bugetar… Ne menţinem angajamentul”, a mai spus el. AGERPRES