ADR Vest a lansat apeluri de proiecte pentru finanţări de patrimoniu

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a lansat, vineri, lansarea priorităţilor de investiţii din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, dedicate patrimoniului cultural şi zonelor urbane abandonate.

“Azi lansăm aceste componente ale POR 2014-2020, prima este reabilitarea patrimoniului cultural deţinut de autorităţi publice, ONG-uri şi instituţii de cult. Mai mult decât am finanţat până acum patrimoniul, este nevoie să discutăm despre patrimoniul care aduce valoare adăugată comunităţii şi generează o plus valoare în zona în care obiectivele vor fi amenajate. Ele trebuie să fie puse într-un circuit public, deci nu se pot reabilita doar pentru că sunt degradate”, a declarat Sorin Maxim, secretar de stat în MDRAP.

Pentru ADR Vest sunt alocaţi acestei linii suma de 28,81 milioane de euro. startul depunerii proiectelor fiind 5 mai 2016. Prioritare la investiţii sunt obiectivele UNESCO, cele naţionale din grupa A şi B pentru oraşe şi de tip B pentru mediul rural.

“Suma este limitată, dar este mai mare decât cea care a fost pe programul care se închide. Obiectivele din grupele A şi B pot beneficia de valori cuprinse între 100.000 de euro şi 5 milioane de euro pe proiect, iar cele din grupa UNESCO, de finanţări de până la 10 milioane de euro pe proiect”, a adăugat Maxim.

Cofinanţarea din partea administraţiilor locale este de 2%, iar 13% este co-participarea guvernamentală.
“Dacă o instituţie publică îşi are sediul într-o clădire istorică, nu se finanţează; ele trebuie să fie obiective care chiar determină dezvoltarea şi se desfăşoară activităţi publice. Pentru că sunt foarte multe obiective, sumele sunt limitate şi atunci am încercat să ne focusăm pe obiective care chiar ar putea aduce valoare adăugată”, a explicat Sorin Maxim.

În aceste condiţii, Piaţa Operei, cu toate că este declarată monument istoric de Ministerul Culturii, în 2007, nu va putea beneficia de cofinanţări europene, întrucât imobilele de acolo sunt în proprietate privată. “Dacă este un ansamblu de care ţine şi muzeul şi o piaţă, se poate depune proiect de finanţare, dar dacă este doar o piaţă, nu”, a spus secretarul de stat.
În ceea ce priveşte componenta “Zone urbane abandonate”, Sorin Maxim spune că ea a existat şi până acum, dar acum este într-o formă mai facilă. “Acum, partea a doua (construirea de parcuri industriale, n.r.) nu mai este obligatorie şi ele sunt orientate mai mult pe terenurile intravilane care sunt în stadiu de degradare sau au o funcţie nedeterminată clar, dar nu sunt parc sau teren de sport, dar pot fi construite astfel de obiective, spaţii de agrement, de joacă, parcuri, ce ţine de funcţionalitate publică”, a detaliat Sorin Maxim.

Astfel, pot fi amenajate terenuri virane dintre blocuri, de minimum 1.000 mp, lăsate în paragină sau care se află la periferia oraşului şi nevalorificate până acum. Pentru această componentă, alocarea financiară este pentru ADR Vest de 10,59 milioane de euro. AGERPRES