bojin_titu.jpgAdministraţia timişeană rămâne cu arierate importante, chiar dacă a primit la rectificările de buget cele mai mari sume din ţară.

„Din totalul arieratelor pe care le avem la nivelul judeţului, la ora actuală avem circa 11% din sumă primită. Mai există un criteriu cu o sumă de 450 de miliarde de lei (lei vechi – n.r.), care a rămas la dispoziţia Ministerului Finanţelor, care se vor repartiza pentru sumele de bani pe care le au de primit firmele cu debite foarte mari şi care mai au arierate către bugetul de stat. Sperăm să mai prindem şi noi o sumă, indiferent de cuantumul lor, pentru Colterm şi Regia Autonomă de Transport Timişoara”, a declarat vineri presei preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

Potrivit liderului administraţiei judeţene, nu se pune problema lipsei de finanţare a primăriilor până la finele anului, dar nici a instituţiilor din sectoarele educaţie sau din sănătate. În şedinţa extraordinară a aleşilor judeţeni, care a avut loc vineri, consilierii au votat cele trei proiecte de hotărâre privind repartizarea unor sume pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs, a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru achitarea arieratelor pe 2012 şi pentru echilibrarea bugetelor rectificate ale unor instituţii şi servicii publice pe anul în curs.

Bojin a spus că banii au venit pe mai multe canale. „Au venit bani pentru echilibrarea bugetelor de la nivelul Finanţelor, care au fost repartizaţi de către CJT, respectiv, suma de 942.000 de lei, au venit bani de la Finanţe repartizaţi direct pe cele două criterii către primării, au venit bani pentru problemele sociale legate de persoanele cu handicap şi pentru însoţitorii acestora, bani pentru HG 577 care sunt pentru lucrări de apă, canalizare şi drumuri şi bani pentru OG 7, care nu au mai venit de 7-8 ani, fiind o serie de procese pe rol, multe primării având necazuri din cauza neplăţii.

Şi alţi bani, a treia serie, care vine pe recuperarea arieratelor – de această dată, fără condiţionări ca banii care i-am transmis spre primării având datorii la furnizori să mai fie condiţionaţi de plata către stat a firmelor respective, dacă au datorii”, a precizat Bojin.
Bani au primit toate localităţile, sumele diferind în funcţie de arierate: de la 100.000 de lei până la 735.000 de lei la nivel de comună şi de zeci milioane de lei la nivel municipii. AGERPRES