canalizare3.jpgAdunarea Generala a Acţionarilor societăţii Vital (apă-canal) şi adunarea membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Maramureş au decis în unanimitate să accepte ieşirea oraşului Borşa din proiectul cu finanţare europeană de peste 120 de milioane de euro pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apa şi canalizare. Cele 17 milioane de euro cât ar fi revenit oraşului Borşa, vor fi redistribuite celorlalte localităţi care beneficiează de acest proiect.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Baia Mare, Dan Coardă, a declarat, marţi, că aceste decizii vin în urma hotărârilor luate de Consiliul Local al oraşului Borşa, la initiaţiva primarului Toni Mihali.

Cu toate ca s-au încercat diverse mijloace de comunicare, autorităţile din Borşa au refuzat în repetate rânduri dialogul şi au hotărât să îşi menţină decizia de a ieşi din acţionariatul Vital şi din asociaţia ADI Maramureş, asumându-şi astfel toate consecinţele.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a făcut demersuri la Ministerul Mediului şi a obţinut promisiuni că nu există riscul pierderii proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”, al cărui valoare însumează peste 120 de milioane de euro, din care aproximativ jumătate vor fi investiţi în municipiul Baia Mare. Cu toate acestea, consecinţele retragerii oraşului Borşa din acest proiect atrage după sine o serie de consecinţe instituţionale şi financiare, prejudiciile create urmând să fie recuperate cel mai probabil prin instanţă.

În urma retragerii oraşului Borşa din ADI Maramureş şi din acţionariatul Vital, prin rezilierea contractului de delegare privind asigurarea serviciului apă – canal, implicit şi din proiectul cu finanţare europeană de 120 de milioane de euro, autoritatea locală din Borşa va fi nevoită să plătească investiţiile efectuate, dar şi prejudicii care trec de ordinul sutelor de mii de euro. Aici intră lucrările efectuate deja în ultimii ani la Borşa de către societatea Vital, beneficiile obţinute în urma derulării proiectului SAMTID şi multe altele.

„Este o situaţie neplăcută, dar nu putem risca să pierdem întreaga finanţare, cele peste 120 de milioane de euro, doar pentru că cineva nu înţelege că dacă intri în horă, trebuie să şi joci. Nu riscăm pierderea proiectului, chiar dacă am acceptat ieşirea oraşului Borşa din acţionariatul Vital şi din ADI Maramureş. Am fost la Ministerul Mediului, unde după prezentarea situaţiei am ajuns la concluzia că nu există riscul de a se pierde acest proiect odată cu ieşirea celor din Borşa”, a spus primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. AGERPRES