Administraţia locală din Zalău face o a treia încercare de privatizare a furnizorului de energie termică din municipiul reşedinţă de judeţ, SC Uzina Electrică, după o tentativă eşuată în urmă cu trei ani şi o altă încercare nereuşită, în perioda noiembrie-decembrie a anului trecut.
Consilierii locali din Zalău au aprobat luni, în unanimitate, anunţul de vânzare prin licitaţie cu ofertă în plic, cu indeplinirea unor criterii de precalificare, dosarul de prezentare al Uzinei Electrice, alături de un preţ de pornire al licitaţiei de 6.530.200 de euro.
La ultima licitaţia, la care nu s-a prezentat niciun cumpărător, preţul de pornire a fost de circa 10 milioane de euro, iar societate era în reorganizare judiciară însă, de la data respectivă, deoarece planul de reorganizare a fost îndeplinit, judecătorul sindic a dispus închiderea procedurii insolvenţei cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor de plată, în principal prin vânzarea unor active.
„În esenţă, suntem în situaţia unei reevaluări a unei proceduri de licitaţia publică, care are în vedere, în primul rând, faptul că Uzina Electrică a ieşit din procedura de reorganiza cu succes, deci este o diferenţă totală faţă de procedura precedentă şi încă o chestiune care sigur, se vede reprezentată în preţul de vânzare al pachetului de acţiuni propus, care are la bază un nou raport de evaluare: după cum bine ştiţi, în procedura de reorganizare au avut loc mai multe înstrăinări din patrimoniul Uzinei Electrice, care au determinat o scădere a activului şi, implicit, şi preţul de vânzare pe acţiune a trebui diminuat”, a preciza luni, la şedinţa de Consiliu Local, un reprezentant al firmei de consultanţă care s-a ocupat de noul dosar de privatizare.
Numită iniţial „Centrala electrică de termoficare Zalău”, actuala Uzină Electrică a fost proiectată şi executată la sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80 şi este singura sursă de alimentare centralizată cu căldură din Municipiul Zalău. Potrivit dosarului de prezentare, dat fiind faptul că, în perioada imediat următoare anilor ’90, necesarul de energie termică s-a diminuat considerabil, profilul iniţial al centralei nu mai corespunde necesităţilor actuale.
Astfel, începând cu anul 2004, centrala funcţionează doar ca centrală termică (nu mai produce energie electrică) pe gaze naturale, necesarul de energie termică fiind sub limita minimă pentru funcţionarea agregatelor în cogenerare, activitatea societăţii limitându-se doar la producerea energiei termice sub formă de abur şi apă fierbinte, către un număr restrâns de consumatori, printre care majoritatea unităţilor de învăţământ din Zalău. AGERPRES