Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a prezentat, luni, un program de construire a 2.000 de locuinţe modulare pentru 6.000 de persoane nevoiaşe, proiect în valoare circa opt milioane de euro care a fost demarat de administraţia locală şi va fi finalizat în 2013. Primele 1.000 de locuinţe vor fi inaugurate în martie şi septembrie 2012, iar diferenţa, în aceleaşi perioade ale anului următor, noul cartier care va fi construit pe o suprafaţă de aproximativ şase hectare purtând denumirea de Campusul social ”Henri Coandă”.
Potrivit lui Mazăre, proiectul are două ”mari” avantaje – este ieftin şi poate fi susţinut de orice autoritate locală sau centrală şi se poate executa foarte repede. ”Cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic. Vor fi alţii cu un venit cât de cât care vor plăti numai apa şi curentul, iar cei care sunt tineri şi asta reprezintă o etapă provizorie în viaţa lor, care au copii şi totuşi n-au unde să stea şi muncesc, vor plăti şi o chirie modică astfel încât să fie obligaţi să caute, ulterior, o locuinţă unde să stea”, a afirmat primarul.
Conform acestuia, administraţia locală poate suporta respectiva investiţie pentru că ”banii vor fi plătiţi în rate, în cinci ani, (…) revenind câte 800-900.000 de euro pe an de achitat, ceea ce se poate suporta”. Primele 500 de locuinţe modulare vor fi inaugurate în martie 2012 şi nu în acest an pentru că, potrivit lui Radu Mazăre, ”în România procedurile de achiziţie durează minimum o jumătate de an”.
”Dar faptul că reuşim să ridicăm 500 de containere, în prima etapă la anul în martie, este extraordinar de rapid. (…) Dacă ar fi fost să construim blocuri, ar fi durat foarte mult şi cu banii ăştia am fi rezolvat 100 de familii în loc de mii de familii. Containerele vor veni gata făcute din fabrică şi noi le vom asambla P+2, vom face nişte pasarele de urcat între ele şi tot ce trebuie”, a spus primarul Constanţei, menţionând că astfel de construcţii sunt în toată lumea, în Olanda de exemplu existând cel mai mare campus universitar care este construit din containere.
De locuinţele modulare pot beneficia constănţenii cu vârsta de peste 18 ani, care nu deţin contracte legale de închiriere cu fondul locativ de stat, nu au în proprietate imobil, autoturism, teren intravilan sau extravilan pe întreg teritoriul ţării, excepţie de la aceste condiţii făcând persoanele cu handicap. În parcul de lângă Primăria Constanţa au fost montate două module pentru a putea fi văzute de persoanele care doresc să încheie contracte de închiriere, unităţi unde doritorii pot depune zilnic dosarele cu documentele necesare. Campusul social din municipiul Constanţa va purta numele lui Henri Coandă, inginer care a inventat locuinţele modulare în 1921, perfectând reţelele de beton armat şi găsind noi geometrii de schelete metalice multicelulare uşoare, cu o izolaţie termică şi fonică excelentă, capabile să asigure o rezistenţă sporită. AGERPRES