La invitatia comunitatilor cehe din Clisura Dunarii, Horia Irimia – vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin si Victor Naidan – director Programe de Dezvoltare si Integrare Europeana, au insotit delegatia ce a efectuat o vizita de documentare in Cehia saptamana trecuta.
Delegatia a avut in componenta pe Frantisek Draxel – presedintele cehilor din Clisura Dunarii, Piecek Ventzel – viceprimar comuna Garnic, Frantisek Roch – sat Sfanta Elena, Emil Flaska – sat Eibenthal, precum si deputatul Cehilor si Slovacilor – Adrian Miroslav Merka.
La Praga, delegatia a avut intalniri la cel mai inalt nivel. In cadrul intalnirii cu Cyril Svoboda – Ministrul de Externe al Republicii Cehe, s-a reafirmat sustinerea pentru integrarea Romaniei in UE. Totodata, Ministrul si-a exprimat disponibilitatea de a trimite specialisti care sa sprijine comunitatile cehe din Caras-Severin in elaborarea de proiecte de dezvoltare cu finantare externa. Horia Irimia a prezentat sprijinul Consiliului Judetean pentru minoritatile nationale. La Senat a avut loc o intalnire cu vicepresedintele Petre Pihart, care a cunoscut la fata locului situatia din comunitatile din Romania. La Camera Deputatilor a avut loc o intalnire cu deputatii membri ai comisiei pentru relatii externe. Specialisti din Ministerul Agriculturii au prezentat sistemul de organizare specific din Cehia, si s-a stabilit colaborari pentru intocmirea de proiecte in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale.

La Plzen delegatia s-a intalnit cu Olga Kalcikova – vicepresedinte al Regiunii. Horia Irimia a facut o prezentare a oportunitatilor economice si turistice ale judetului Caras-Severin. S-a convenit o colaborare in intocmirea unui proiect privind dezvoltarea accesului la internet in comune si biblioteci. Regiunea Plzen a donat comunitatilor cehesti din Caras-Severin 12 calculatoare, precum si carti scolare.

Delegatia din Caras-Severin a avut intalniri cu mai multe primarii de orase si comune din regiunea Plzen. Reprezentantii romani s-au interesat de sistemul administrativ ceh, modul de elaborare si finantare a programelor europene. S-au vizitat cateva proiecte de succes din turism care au obtinut finantari europene. Delegatia a vizitat firma ceha care a infiintat cu sprijinul viceprimarului Piecek Ventzel in comuna Garnic firma BOBYTRONIC, creand 40 de locuri de munca in domeniul electrotehnic. In cadrul vizitei la Scoala Agricola din orasul Klatovo s-a initiat ideea unui proiect LEONARDO – UE impreuna cu un liceu agricol si unul economic din Caras-Severin.