Adăpost pentru 500 de câini ridicat cu 2,8 milioane lei de Primăria Craiova

caini_cusca.jpgPrimăria Craiova a ridicat un adăpost pentru 500 de câini comunitari, în apropiere de localitatea Breasta, care va fi dat în folosinţă la jumătatea lunii mai, valoarea lucrărilor ridicându-se la 2,8 milioane lei.

Primarul Craiova, Olguţa Vasilescu, care a vizitat, luni, împreună cu reprezentanţii presei locale, şantierul, a declarat că valoarea lucrărilor este destul de mare, însă a trebuit respectată legislaţia în domeniu, deşi la buget nu sunt bani suficienţi nici pentru hrana bolnavilor.

Vasilescu le-a transmis reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor să stea liniştiţi că în adăpostul de la Breasta câinii vor avea ce să mănânce, pentru că s-a luat deja legătura cu mai multe cantine, inclusiv cu penitenciarele şi vor fi trataţi corespunzător.
“M-am întâlnit şi azi cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţia animalelor care se plângeau că nu îi lăsăm să vină să vadă adăpostul şi le-am explicat şi le-am explicat că în această perioadă nu se intră în şantier decât cu aprobarea noastră, dar presa a relatat în ce stadiul este adăpostul. Pe 1 mai termină lucrările, după care o să mai dureze circa două săptămâni cu preluarea de către Primărie, angajarea oamenilor, utilarea, iar după vom începe să strângem câinii”, a spus Vasilescu.

Aceasta a mai afirmat că le-a cerut celor de la protecţia animalelor să nu se opună strângerii câinilor de pe străzi, ci să ajute autorităţile să identifice cu prioritate câinii agresivi, care au muşcat persoane şi pe cei care se află în zona grădiniţelor, pentru că “şi dacă se opun, rezultatul va fi acelaşi, numai că se va face cu mai mult scandal decât în mod normal”. “Au înţeles şi ei că este şi spre binele câinilor să fie luaţi din stradă, dar mai ales a oamenilor să nu mai fie muşcaţi. Unele asociaţii ne vor ajuta cu hrană, precum şi în activitatea de sterilizare a câinilor din curţile oamenilor, pentru că degeaba luăm câinii de pe străzi şi îi sterilizăm dacă oamenii care au câini în curţi aruncă puii în stradă. Şi atunci oamenii trebuie să înţeleagă că înainte de apariţia legii, care va prevedea o taxă foarte mare pentru cei care au câini nesterilizaţi, oamenii trebuie să îi castreze. Altfel, degeaba strângem noi câinii de pe străzi, dacă cei care au câini în curţi aruncă puii în stradă”, a mai afirmat primarul Craiovei.

Potrivit sursei citate în acest moment nu se cunoaşte câţi câini sunt în Craiova, pentru că unele asociaţii vorbesc de 2..000, altele de 5.000, altele de 12.000. Vasilescu a mai spus că speră ca legea privind câinii comunitari să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor, pentru că, potrivit legislaţiei actuale, în acest moment Primăria trebuie să îi bage în adăpost, “să le asigure condiţii de cinci stele, să le dea bobiţe, medicamente etc, ceea ce este imposibil, în condiţiile în care nu sunt bani pentru hrana bolnavilor”. “Eu nu am bani pentru hrana bolnavilor, dar se bagă banii în câini. Nu o să înţeleagă nimeni acest lucru. Eu aştept cu mare interes să văd ce acuze o să mi se aducă. Le vom da câinilor destulă mâncare de la cantine”, a conchis Vasilescu. AGERPRES