kiss-alexandru.jpgConsilierul judetean PRM Felix Cosma a atras atentia asupra unui fals in declaratiile de avere ale presedintelui Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, precum si asupra cresterii substantiale ale averii acestuia in decurs de un an.
Cosma a declarat ca demersul sau a pornit de la premiza ca ar fi interesant sa se studieze declaratiile de avere ale celor care candideaza pentru europarlamentare sau a personalitatilor publice. Consilierul a constatat inadvertente intre cele trei declaratii de avere ale presedintelui consiliului judetean, doua din anul 2005 si una din 2006. In declaratiile din 2005 nu apar terenurile pe care acesta le-a cumparat in anii 1997 si 1998, dar ele apar in schimb in declaratia din 2007. Cele trei terenuri, situate in Oradea, la adrese diferite, insumeaza 9.453 mp.

„Acum, eu imi pun intrebarea: daca nu le-a mentionat in declaratiile din 2005, inseamna ca domnul presedinte ori a suferit de o amnezie usoara, ori a mintit. Eu din cate stiu acest lucru inseamna fals in declaratii publice si se sanctioneaza penal”, a declarat consilierul PRM.

In calitate de consilier judetean, dar si de simplu cetatean, Felix Cosma i-a solicitat presedintelui Kiss clarificari pe aceasta tema. Daca acestea nu vor fi concludente si nu il vor multumi sau Kiss nu va considera ca este necesar sa le faca, Cosma isi rezerva dreptul sa faca o plangere la Parchet pentru fals in declaratii.

Un alt aspect subliniat de consilierul judetean s-a referit la cresterea fabuloasa a averii presedintelui Kiss, intre 29 dec. 2005 si 29 dec 2007, datele celor doua declaratii de avere. Averea lui Kiss, cuantificata in parti sociale si imprumuturi la firme, a crescut de la 20 de miliarde lei vechi la circa 43 de miliarde lei vechi. „Este suma pe care a declarat-o ca si imprumuturi sau parti sociale acordate sau detinute la terte firme, ceea ce inseamna ca in anul 2006 a produs 20 de miliarde de lei vechi. Mie mi se pare foarte mult si am impresia ca s-a incurcat in calcule”, a spus consilierul PRM.