Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a semnat pe 17 februarie acorduri de parteneriat cu ministerele Educaţiei şi Mediului.

„Am semnat acordul de parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cu Ministerul Mediului pe probleme pe care le avem în raporturile directe cu colectivităţile locale de tip comună”, a anunţat preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici.

El a precizat că, urmare a acestor acorduri, problemele comunelor vor fi trimise către cele două ministere şi periodic vor fi întâlniri pentru a se vedea ce progrese s-au făcut în domeniile respective. Drăghici a menţionat că, prin semnarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei, se urmăreşte ca finanţarea să se facă pe clasă şi nu pe elev, dar şi ca o serie întreagă de cheltuieli conexe resursei umane să nu mai fie la comune, ci la Ministerul Educaţiei, pentru a nu mai fi împărţite.

În ceea ce priveşte parteneriatul cu Ministerul Mediului, el a precizat că ACoR şi acest minister au o campanie puternică în ceea ce priveşte împădurirea în acest an. „Preţuiesc şcoala de la sat, eu vin de la sat, locuiesc la sat şi acum şi ca atare îmi doresc o şcoală de la sat aşa cum e cea de la oraş”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.  Ea i-a mulţumit lui Drăghici că a venit cu propunerea de a dezvolta un parteneriat real, nu doar pe hârtie.

„Nu e normal ca noi, primarii de comune, să încercăm să facem eforturi extraordinare pentru a salva învăţământul din mediul rural”, a spus primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. În opinia acestuia, nu e normal ca tot ceea ce înseamnă reabilitarea şi informatizarea şcolilor din mediul rural să fie lăsat „într-o doară”.

Referitor la faptul că primarii au ridicat mai multe probleme legate de plăţi pentru persoanele cu handicap, preşedintele Asociaţiei Comunelor a menţionat că edilii nu au nicio capacitate să spună că dau ori nu cuiva această indemnizaţie. „Am cerut ca tot ce înseamnă cheltuieli cu persoanele respective să fie preluate la bugetul de stat, pentru a nu fi în situaţia în care noi să nu avem resursele financiare pentru persoanele cu handicap”, a afirmat Drăghici.

Potrivit acestuia, marea masă a primarilor sunt dornici să aibă proiecte. „Sunt începute proiecte şi nu au finanţarea corespunzătoare”, a adăugat Drăghici. AGERPRES