paturi de spital.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi preşedintele Uniunii Judeţene Sanitas Olt, Radu Olteanu, au semnat, marţi, un acord de susţinere în vederea păstrării numărului actual de paturi din spitalele din judeţ.

Documentul va fi prezentat, miercuri, reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii în încercarea de a-i determina să renunţe la măsura de reducere a numărului de paturi din unităţile spitaliceşti. Sindicaliştii de la Sanitas Olt au solicitat, în acest sens, ajutorul preşedintelui CJ, după ce luni, în timpul unei întrevederi între managerii de spitale din judeţ şi secretarul de stat din MS Adrian Streinu-Cercel, s-a luat decizia reducerii a 202 paturi din spitale.

Cele mai multe paturi ar urma să fie reduse la Spitalul Caracal, unde din 501 paturi ar rămâne numai 389. „Întrucât această măsură a fost luată fără consultarea Uniunii Judeţene Sanitas Olt şi fără o analiză asupra indicelui de utilizare a paturilor, Sanitas Olt se declară împotriva acestei măsuri, deoarece afectează atât personalul medico-sanitar, normat la paturile respective, cât şi populaţia judeţului Olt, reducându-se numărul de paturi şi în secţii medicale cu rată de utilizare de peste 100% şi chiar de peste 140%, adică acolo unde uneori sunt şi câte doi bolnavi într-un pat”, a spus Radu Olteanu, liderul Sanitas Olt.

În opinia sindicaliştilor din sistemul sanitar, dar şi a reprezentanţilor CJ Olt, reducerea numărului de paturi coroborată cu introducerea co-plăţii ”atentează” grav la sănătatea populaţiei. Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi-a manifestat susţinerea totală faţă de demersurile făcute de sindicalişti.

”Îmi pare rău că secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel ia decizii din birou, doar cu aprobarea managerilor de spitale, puşi în aceste funcţii politic şi nu invită la negocieri liderii sindicali, care cunosc cel mai bine realitatea din sistemul medical. Este inacceptabil să reduci numărul de paturi dintr-o secţie în care bolnavii stau câte 2-3 în pat. Această măsură, care se prefigurează a intra în vigoare cu data de 1 iulie, concomitent cu preluarea de către comunităţile locale a spitalelor, privează comunităţile locale de capacitatea de decizie asupra strategiei sanitare locale”, a declarat Paul Stănescu. AGERPRES