Acord de parteneriat între municipalitate şi Consiliul Judeţean Galaţi pentru modernizarea Falezei Dunării

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, au semnat, pe 5 iulie, acordul de parteneriat pentru realizarea unui proiect de revitalizare a turismului, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării.

În baza acordului se va elabora documentaţia tehnico-economică necesară proiectului de investiţii în domeniul infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potenţial turistic, ce urmează a fi depus pentru finanţare în perioada de programare 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

Municipalitatea doreşte să obţină fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja.

“Cea mai îndrăgită zonă a oraşului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată şi pusă în valoare. Lucrăm deja la acest proiect prin care vom atrage fonduri europene şi am încheiat astăzi parteneriatul cu CJ Galaţi, fapt pentru care îi mulţumesc şi pe această cale domnului preşedinte Costel Fotea pentru deschidere şi sprijin. Vom avea pe faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, zone de cafenea, două parcări subterane, spaţii verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural şi turistic. Faleza Dunării se va schimba şi va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălăţeni, dar şi pentru cei care ne vizitează”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

La rândul său, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a spus că niciodată nu a existat o mai bună colaborare cu Primăria Galaţi. “Acest lucru se vede în proiectele pe care le implementăm împreună pentru gălăţeni. Astăzi ne-am unit din nou forţele, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea falezei. Aici se află singura expoziţie de sculptură în metal de pe cursul Dunării, astfel că, împreună cu Primăria Galaţi, am gândit un circuit cultural prin care să punem în valoare această colecţie impresionantă de artă modernă, bineînţeles şi cu ajutorul specialiştilor de la Muzeul de Artă Vizuală”, a declarat Fotea.

Unică în sud-estul Europei şi spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galaţi va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural.

Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galaţi, proprietar al terenului şi al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătăţirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar CJ, prin instituţia subordonată, Muzeul de Artă Vizuală, va asigura asistenţa calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public şi informarea turiştilor cu privire la patrimoniul cultural existent. Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect

îl constituie lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 şi 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare.

Faleza Dunării va avea trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete şi circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida şi extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber şi semi-acoperite, piste pentru alergători şi biciclişti, piaţete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente.

În plus, se doreşte relocarea portului de ambarcaţiuni în altă zonă de agrement a oraşului şi se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Strada Stadionului şi Bulevardul Marii Uniri, cu finanţare din alte surse.

Proiectul “Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării” va fi depus în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.

Faleza Dunării este proprietatea publică a municipiului Galaţi şi principalul loc de promenadă pentru locuitorii oraşului, având o lungime de aproximativ trei kilometri şi o suprafaţă totală de aproximativ 200.000 de metri pătraţi. AGERPRES