Preşedinţii Consiliilor Judeţene Sălaj – Dinu Iancu Sălăjanu şi Maramureş – Ionel Bogdan au semnat pe 27 noiembrie, la Zalău, un acord de parteneriat pentru implementarea proiectului european ce vizează realizarea drumului expres Baia Mare – Jibou, cu o valoare estimată de 300 de milioane de euro fără TVA.

La eveniment au fost mai prezenţi vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloş, ministrul Transporturilor – Lucian Bode, şi prefectul judeţului Sălaj – Virgil Ţurcaş.

„Legăturile dintre Sălaj şi Maramureş au vechimea şi greutatea istoriei. Această colaborare fiind doar ultima dintr-o serie lungă şi remarcabilă. Dezvoltarea judeţelor noastre ţine în primul rând de o infrastructură de calitate şi, pentru prima dată, autorităţile publice locale vor avea un cuvânt de spus în pregătirea şi implementarea acestui tip de proiecte. Sunt onorat ca alături de colegul meu din Maramureş, domnul preşedinte Ionel Bogdan, să punem bazele acestui parteneriat, urmând ca în colaborare cu CNAIR şi Ministerul Transporturilor echipele noastre să se implice în fiecare fază a acestui proiect. (…) Vreau să accentuez impactul economic al drumului Baia Mare – Jibou, 14 unităţi  administrativ teritoriale din Sălaj sunt în această zonă direct de influenţă economică de la Jibou la Benesat, fiind bine ştiut că satele şi oraşele din zona economică influenţată de un drum de mare viteză cunosc o dezvoltare accelerată”, a declarat Dinu Iancu Sălăjanu.

Vicepremierul Raluca Turcan a subliniat la rândul său faptul că semnarea acestui acord a fost posibilă după ce Guvernul a legiferat modul de asociere al autorităţilor locale pentru diferite proiecte.

„Cei doi colegi liberali aleşi în funcţii de preşedinte de Consiliu Judeţean, astăzi, au făcut un pas important pentru un proiect major care demonstrează, pe de o parte, cât de valoroasă este colaborarea autorităţilor locale între ele şi, de asemenea, colaborarea dintre autorităţile locale şi Guvern. (…) Am dat o ordonanţă de urgenţă prin care am permis ca autorităţile locale să se asocieze între ele pentru construcţia de proiecte mari, astfel încât să poată să demareze studiile de fezabilitate, paşii tehnici, inclusiv achiziţiile, pentru că se pot mişca mai rapid şi mai eficient. Aşadar, semnare acestui proiect consfinţeşte faptul că decizie Guvernului de a da o mai mare responsabilitate autorităţilor locale, prin realizarea de proiecte, a fost una bună şi în acelaşi timp că efortul pe care Guvernul l-a făcut, prin Ministerul Fondurilor Europene, de a aşeza foarte limpede sursele de finanţare europene pe proiecte de interes major a fost unul, de asemenea, de bun augur”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat la rândul său că drumul expres Baia Mare – Jibou face parte din Autostrada Nordului, un obiectiv aflat în implementare care va conecta nord-estul ţării cu nord vestul, de la Suceava la graniţa cu Ungaria, prin conexiunea pe care o va realiza în Satu Mare, la Oar.

„Practic, ne aflăm astăzi aici pentru a pune bazele unui parteneriat între alături de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi cele două Consilii Judeţene din Sălaj şi din Maramureş, în vederea participării acestora atât în faza de pregătire cât ţi în faza de implementare a acestui sector de drum, Baia Mare – Jibou, parte a Autostrăzii Nordului. (…) Odată cu semnarea acestui proiect, cele două Consilii Judeţene şi CNAIR vor începe efectiv munca. Pe perioada elaborării documentaţiei tehnico-economice echipele Consiliului Judeţean Maramureş, Consiliului Judeţean Sălaj vor participa împreună cu CNAIR şi proiectantul la stabilirea tuturor elementelor definitorii, studii, aliniament, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, iar ulterior acest parteneriat va putea să preia faza de proiect tehnic şi execuţia pentru construcţia propriu zisă a proiectului”, a subliniat Lucian Bode. AGERPRES