Departamentul Cantal din Franţa a semnat, pe 7 noiembrie, acordul de înfrăţire cu Consiliul Judeţean Maramureş în cadrul unei ceremonii publice, a informat într-un comunicat de presă instituţia judeţeană. Ceremonia a fost inclusă în programul manifestărilor care au marcat 30 de ani de la constituirea CJ.

„Pentru încheierea acestor zile de sărbătoare (1- 7 nov. n.red.), am păstrat un moment care ne onorează profund, semnarea acordului de înfrăţire administrativă cu departamentul Cantal din Franţa. Este un moment extrem de important şi nu vorbim doar de o simplă înfrăţire pe care o semnăm astăzi. Deja colaborăm de aproape doi ani de zile, iar în perioada de grea încercare de la graniţa României cu Ucraina am avut un sprijin real din partea Departamentului Cantal în ceea ce priveşte ajutoarele trimise pentru refugiaţii ucraineni. Totodată, este o reală mândrie să facem acest pas în consolidarea relaţiilor cu un partener atât de important cum este departamentul Cantal, o regiune cu care Maramureşul împărtăşeşte multe similarităţi şi care este un adevărat exemplu de bune practici în administraţia publică, de la care avem foarte multe de învăţat”, a spus preşedintele CJ, Ionel Bogdan.

În context, Bruno Faure, preşedintele Departamentului Cantal, a vorbit despre activităţile care vor fi organizate în comun cu judeţul Maramureş, începând cu anul 2023, precum şi despre consolidarea unei bune colaborări între regiunile înfrăţite.

Totodată, Bruno Faure a declarat că în luna decembrie va propune ca în clădirea Consiliului Departamentului Cantal să fie realizată o expoziţie cu imagini şi informaţii despre Maramureş, care să fie prezentate comunităţii din Cantal.

„Este o mare bucurie pentru mine să ghidez şi să coordonez această delegaţie din Cantal şi o onoare să fim aici la 30 de ani de la constituirea Consiliului Judeţean Maramureş. În aceste trei zile în care am vizitat judeţul Maramureş am descoperit câte similitudini şi câte activităţi avem în comun Cantal şi Maramureş. Fie că discutăm de turism, de economie, de toate activităţile pe care le-am descoperit că le avem în comun şi pe cele pe care putem să le realizăm împreună, în viitor. Această cooperare va fi una bazată pe acţiune. În final, îi invit pe reprezentanţii judeţului Maramureş să participe la o întâlnire în Departamentul Cantal în primăvara anului 2023″, a declarat Bruno Faure.

Delegaţia Departamentul Cantal a fost formată din preşedintele acestuia, Bruno Faure, Isabelle Lantuejoul, vicepreşedinte, Florian Morelle, Caroline Debladis şi Marc Templar. Aceştia au vizitat sâmbătă şi duminică locurile emblematice din Maramureş – Mănăstirea Bârsana, Cimitirul vesel din Săpânţa şi pârtia olimpică de schi de la Borşa. De asemenea, oficialii francezi au vizitat Şcoala Gimnazială Specială din municipiul Baia Mare.

În cursul săptămânii trecute, în toate instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean au fost organizate activităţi pentru maramureşenii de toate vârstele: expoziţii, prezentări, colocvii, proiecţii de film, ateliere de gătit, şezători, târguri de carte, momente artistice, acţiuni de consiliere şi orientare în carieră, acţiuni de donare de sânge, seminare pe teme medicale şi testări screening gratuite.

Totodată, în weekendul care s-a încheiat, porţile Palatului Administrativ au fost deschise pentru cei care au dorit să aibă parte de un tur ghidat al celei mai importante clădiri administrative din Maramureş. AGERPRES