Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a semnat un acord cadru de colaborare economico-administrativă cu Biroul Comitetului de Organizare al China – CEEC Expo şi Târgului Internaţional de Bunuri de Consum din oraşul chinez Ningbo.

Semnarea acordului de colaborare între părţi a fost efectuat în prezenţa a numeroşi oameni de afaceri din judeţul Maramureş, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie România-China – filiala Maramureş şi ai Consiliului Judeţean Maramureş.

Partea chineză a fost reprezentată de directorul departamentului Afaceri CEEC Biroul Municipal de Comerţ din Ningbo, YO Haidong.

În context, primarul municipiului Baia Mare a subliniat că relaţiile economice dintre România şi China nu ar trebui să fie influenţate de factorul politic. „Acordul semnat, azi, în Baia Mare, ar putea fi un bun exemplu la nivel de România (…). Relaţiile economice n-ar trebui să fie afectate de mersul politicii. Noi trebuie să privim în viitor”, a spus Cătălin Cherecheş.

De asemenea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China – filiala Maramureş, Florin Bancoş, a precizat că relaţiile economice pot asigura o punte de dezvoltare. „Când relaţiile economice intră în ecuaţie, o parte a conflictelor politice ar putea fi uşor dezamorsate”, a declarat Florin Bancoş.

Delegaţia chineză a avut şi o întâlnire cu oameni de afaceri, arătându-şi interesul pentru importul de produse agro-alimentare din ţara noastră.

„România are foarte multe calităţi, îndeosebi în domeniul agriculturii. Sper ca România să poată participa la târgul din China, iar chinezilor le-ar putea plăcea o mare parte din produsele agro-alimentare. Am văzut foarte multe produse în România cum ar fi vinul roşu, mierea de albine, fructele, dar şi produse din carne (…). Deja, discuţiile privind importul de produse din România au început şi suntem pe o cale bună”, a declarat directorul departamentului Afaceri CEEC Biroul Municipal de Comerţ din Ningbo, YO Haidong.

De asemenea, în cadrul discuţiilor, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a propus un parteneriat între compania aeriană Air China şi Aeroportul Internaţional Baia Mare, pentru deschiderea unui punct de transfer cargo pentru Europa Centrală şi de Est.

Edilul a mai ţinut să sublinieze că, în anul 2023, judeţul Maramureş şi firmele din municipiul Baia Mare vor reprezenta România la târgul internaţional de bunuri din oraşul Ningbo. AGERPRES